När Piteå Elit fick med tre skidåkare i landslaget under 90-talet sökte klubben ett större sponsorstöd av kommunen. Då infördes en policy för elitsponsring.
- Vi drog upp riktlinjer för vad som krävdes för att få stöd, innan dess tog vi upp fall för fall, menar Roslund.
"Elit ger bredd"
För några år sedan antog Piteå Kommun en ny policy och det är helt upp till var och en att ansöka om elitsponsring.
- Grunden med vår sponsring är att vi ska bygga Piteå som varumärke, säger Jörgen Hult på Tillväxtavdelningen.
Peter Roslund:
- Har vi ett elitlag eller enskilda utövare på elitnivå är det ett gyllene tillfälle för Piteå att nämnas och synas.
Piteå Kommun har en rad kriterier och riktlinjer för sponsring (se annan artikel).
Som definition av vad sponsringen är skriver kommunen att den är en affärsmässig överenskommelse till ömsesidig nytta för parterna.
Men det finns ett annat syfte också, enligt Peter Roslund.
- Idrott är en symbol, något att samlas kring och känna stolthet för. Elit och bredd hör ihop, genom att lyfta en framgångsrik elitidrott får vi även bredd vilket är bra för folkhälsan.
Viktigt med media
Piteå vill vara en attraktiv stad för boende, företag och besökare. Då är marknadsföring en viktig del där elitidrotten kan bidra.
- Det mediala genomslaget är en central punkt i vår sponsring, där det är viktigt hur vi exponerar oss utanför Piteå, säger Jörgen Hult och nämner ett exempel utöver elitsponsringen:
- När Piteå Kommun gick ut med pressreleasen om att vi köpte Piteå IF:s bortamatch i Göteborg i damallsvenskan, med events för att locka hemvändare, blev det stort genomslag i all media. Satsar man rätt är jag övertygad om att vi får väldigt mycket tillbaka.
PIF-damerna får 400 000 kronor i år. En bit av sponsorkakan går även till Munksunds hockeydamer i riksserien, 75 000 kronor.
- För oss som jobbar med Piteå som varumärke känns det extra kul att vi har så otroligt många duktiga idrottskvinnor i Piteå, säger Hult.
Tio får stöd
Tio föreningar får sponsorstöd av Piteå Kommun 2011. Se separat tabell för summor. Totalt landar det på 935 000 kronor, varav 55 000 kronor är bonusbaserat.
Bonusen kan dock bli större än så och betalas ut i efterskott.
Peter Roslund anser att det är en relativt liten summa i sammanhanget med hänseende till andra bidrag som Kultur- och Fritids föreningsbidrag, det lokala aktivitetsstödet (se annan artikel) och stödet till anläggningar och drift.
- Sammantaget handlar det om tiotalet miljoner varje år.
En förening, som brukar skörda SM-medaljer, saknas i årets stöd. Nämligen Öjeby Atletklubb.
- De har helt enkelt inte lämnat in någon ansökan under 2011, förklarar Jörgen Hult.
I kommunens policy finns tydliga regler på motprestationer.
- Alla som bedriver elitidrott får söka sponsring. Vi skriver aldrig några fleråriga avtal, utan tar ett i taget. Sedan gör vi en årlig utvärdering.
n En liten, knappt känd, förening som finns med på listan är Blåsmark Benchrest. Det är bröderna Borne och Jonas Gebing som utövar sporten bänkskytte där de tagit flera SM-medaljer.