Fotboll är en högrisksport vad gäller matchfixning. Svenska Fotbollförbundet informerade Piteå IF om det växande problemet för två veckor sedan.
För lagkaptenen Ellen Löfqvist och hennes lagkompisar var det värdefull information.
– Fatta hur enkelt det skulle kunna vara, det är väl därför kanske många lockas till det. Det gäller att våga säga nej från början, att aldrig ens fundera på det, sa Ellen efter infon.
Spelinspektionen har nu fattat beslut om nya regler som ska stärka skyddet mot matchfixning.
Följande regler är nya:
> Det är enbart möjligt att spela ner till division 2 för både damer och herrar. Tidigare var spel ner till division 4 för herrar tillåtet. Gäller både i svenska och utländska divisioner. Dock kan utländska bolag fortfarande erbjuda spela på lägre nivå.
> Det går inte längre spela på individuella prestationer utförda av spelare som är under 18 år.
> Det går inte längre att spela på olika former av regelbrott som gula kort, straffar och utvisningar. Eller hörnor.
Att begränsa spel på de lägre divisionerna i fotboll finns det flera anledningar till. Dels är rapporteringen och insynen inte lika omfattande, det finns även ett större incitament för matchfixning då spelarna inte tjänar några pengar på fobollen.
– Detta är ytterligare ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen utgör, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Spelinspektionen.