Efter guldsuccén – mot nästa kliv

Hennes tre JVM-guld slog skidskyttevärlden med häpnad. Nu är Elvira Öberg redo för nästa steg. Det in i seniorernas världselit. ”Målet är att bli så bra jag kan bli och slåss om medaljer”, säger hon.

Elvira Öberg har senaste dagarna tränat på Lindbäcksstadion.

Elvira Öberg har senaste dagarna tränat på Lindbäcksstadion.

Foto: Per Sandberg

PITEÅ2018-07-30 17:30

Det är inte bara en Sveriges minsta idrottsföreningar.

Utan också en av de absolut bästa.

Piteå Skidskytteklubb har tre aktiva utövare:

Anna Magnusson – OS-silver i stafett 2018.

Hanna Öberg – OS-guld på distans och silver i stafett 2018.

Elvira Öberg – Tre JVM-guld 2018.

Från och med i våras är även Elvira, 19 år, med i landslaget.

Det gör att tre av sju tjejer kommer från Piteå.

– Det är bra gjort, säger hon.

Piteå-Tidningens läsare har under flera år kunnat följa Elviras karriär. Talangen, målmedvetenheten och förståelsen för jobbet som krävs för att bli en bra skidskytt har länge funnits.

Där någonstans hittar vi också grunden till resultaten som bestått av överlägsna segrar på juniornivå i Sverige fram till ett JVM i vintras som är det bästa en svensk skidskytt någonsin presterat.

Sådana fantastiska resultat på juniornivå skapar naturligtvis förväntningar och kanske till och med krav från omgivningen.

– Den största pressen sätter jag fortfarande på mig själv. Jag vill utvecklas så mycket som möjligt och se hur långt jag kan ta mig. Det är drivkraften. Sedan vill jag förstås på sikt att jag ska kunna slåss om medaljer och utmana de bästa i världen.

Du jämförs ständigt med din syster Hanna är du less det, sådant kan ju bli en börda?

– Egentligen inte. Det är så naturligt att den biten kommer upp. Vi har gått samma väg och är väldigt lika också, jag har förståelse för att den delen tas upp.

Med en färsk plats i A-landslaget är det lätt att glömma Elvira Öbergs ålder. Hon är 19. Det betyder två år till som junior. Framförallt innebär det också att hon inte har samma mängdträning i kroppen som de äldre åkarna.

Under våren och sommaren har träningsmängden ökat rejält.

– Det har varit en väldigt stor ökning. Det är väldigt inspirerande men också tufft. Tidigare var det variation mellan lättare och hårdare veckor, nu ligger jag ständigt på hårda veckor om du jämför med tidigare.

– Förut kunde det vara ett hårt intervallpass per dag, nu är det ibland två. Så det är inte bara antalet timmar som har ökat utan också belastningen på passen.

Med en sådan ökning måste det vara en balansgång att undvika belastningsskador?

– Precis, det gäller att lyssna på kroppen och vila när den säger ifrån. Vi ska ligga på gränsen utan att kliva över den. Hittills har det gått bra.

Tränaren Wolfgang Pichler håller noga koll på åkarna och mäter ständigt värden och utveckling. Ändå kan det gå fel. Sannolikt var det för hård träning under hösten som gjorde att Anna Magnusson, OS-silvret till trots, inte fick den säsong hon ville och tappade i åkstyrka.

– Just nu är jag ganska nertränad och inte superpigg i kroppen, så det är svårt att säga min status, men testvärdena går åt rätt håll. Sedan är jag medveten om att det kan ta lång tid innan resultatet från den hårda träningen slår igenom helt. Kroppen ska lära sig något nytt, säger Elvira Öberg.

Landslaget har redan varit på flera utlandsläger i sommar. När PT träffar Elvira Öberg på Lindbäcksstadion är det i anslutning till ett långpass med varv efter varv runt banan mellan regnskurarna.

Vistelsen i Piteå blir kort. Till helgen väntar tävlingar i Norge.

Sedan fler resor och läger innan säsongen drar igång. Dessutom ska hon försöka gå klart sista året på gymnasiet i Sollefteå.

– Oftast är vilodagarna våra resdagar och det vet alla att sådant sliter också. Det är viktigt att lägga energin på rätt saker och försöka spara så mycket som det går.

Svenskt skidskytte hade ett fantastiskt OS. Perfekt tajming inför vinterns stora mål – VM i Östersund.

– Men det är inte mitt stora mål, med två år kvar som junior är det istället JVM. Nu kliver jag upp en klass och tävlar mot äldre åkare. Där ska jag göra årets bästa lopp och helst ta medalj.

Som ny i landslaget måste det vara skönt att det gick så bra för Sverige i OS. Du behöver inte känna pressen att just du ska prestera på seniornivå direkt.

– Precis, det är skönt att alla inte kräver det av mig. Vi har så otroligt duktiga tjejer, så jag lägger inget fokus på VM, utan snarare mer åt OS om fyra år.

Vilka andra tankar har du kring säsongen?

– Jag hoppas få åka IBU cup och visst skulle det vara otroligt kul att starta i någon världscuptävling, men det är inget jag räknar med.

Det är träningen som ska ge framstegen och där ligger fokus.

– Det känns jättespännande att få se vilka konkreta resultat det blir efter en sådan träningsökning. Målet är att åka världscupen, men vi får se när det blir av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!