Noliahallen, där ungdomshockeyn bedrivs, är en skamfläck. Den byggdes 1984 och snart 35 års slitage utan renovering har lämnat tydliga spår.
Delar av hallen är fuktskadad, kylanläggningen sjunger på vista versen, det saknas förråd och är allmänt trångt. Killar och tjejer måste dela på duschutrymmen mellan omklädningsrummen som också är väldigt slitna och fuktskadade.
– Alla vet att Nolia behöver omfattande renoveringar för att fungera och det är inget alternativ, det blir bara som konstgjord andning, säger Jenny Axelsson, avdelningschef fritid på Piteå Kommun.
Så vad händer nu?
– Vi driver processen vidare, fortsätter utreda och titta på lösningar och kostnader och äskar pengar i budgeten för åren 2020 och 2021. Samtidigt tittar vi på vilken typ av verksamhet vi skulle kunna använda Noliahallen till i framtiden.
Målsättningen är nu att bygga ihop en till ishall med den befintliga på LF Arena. Piteå Hockey har i samarbete med övriga berörda föreningar tagit fram en ritning på en ishall.
– Vi har tagit fram ett förslag på en ishall som skulle fylla våra behov, och då pratar vi främst om nyttan med många omklädningsrum och flera förråd, säger Patric Jonsson.
Vad ligger kostnaden på?
– Strax under 39 miljoner kronor.
Just omklädningsrum och förråd är något som saknas idag på Noliahallen. Och det finns ett stort behov för det.
– Det skulle vara väldigt värdefullt om barnen skulle kunna lämna sin utrusning, som många andra klubbar i andra städer har möjlighet till. Därför är uppvärmda förråd något som vi prioriterar före läktarplatser, till exempel.
Omklädningsrum är det också ont om idag på LF Arena.
– Vi rymmer sex nya omklädningsrum i den nya ishallen och det är ju även något som även fotbollen skulle kunna nyttja sommartid. Den röda längan vid fotbollsplanen är ju inte i något bra skick.
En annan aspekt i planen att flytta verksamheten till LF Arena, som innebär en besparing på sikt, är att isaggregaten såväl på Nolia som på LF Arena sjunger på sista versen.
– Istället för att köpa två nya aggregat blir det ett enda som kan driva dubbla ispister på LF Arena, påpekar Patric Jonsson.
Ett gemensamt vaktmästeri för två ishallar innebär förstås också en fördel.
Men – i framtiden är det inte ens säkert att två ishallar räcker för att bedriva all verksamhet i Piteå. På Coop Arena i Luleå finns det fyra ishallar som jämförelse.
Ishockeyn, såväl lokalt som nationellt, har växt stadigt under 2010-talet. Och framför allt på tjejsidan.
Munksund/S har enligt uppgift 75 flickor i verksamheten efter bara några års verksamhet för de yngsta grupperna.
Piteå Hockey har uppemot 500 spelare, inräknat skridskoskolan och samarbetet med Storfors AIK i de yngsta årskullarna.
Dessutom har Piteå Konståkningsklubb sin stabila verksamhet. Och för två år sedan bildades Piteå Curlingklubb som har potential att växa.
– Vi får ta en sak i taget, nu är det här projektet viktigast. Men om vi bygger ishallen efter vårt förslag finns det faktiskt utrymme och möjlighet att bygga ut och göra ytterligare en mindre rink bortanför den nya mot Norra Ringen.
Kommunalråd Anders Lundkvist är medveten om behovet av en ny ishall.
– Om Kultur och Fritid väljer att lyfta frågan, som de verkar göra, kommer den upp i budgetprocessen som vi drar igång snart.
Där avhandlas olika projekt och framåt sommaren ska det tas beslut för en budget för tre år framåt – 2020, 2021 och 2022.
– Processen pågår hela våren, det blir en hel del siffror att mangla, säger Lundkvist som inte kan sia på förhand om chanserna för den nya ishallen.
Men om ett positivt beslut klubbas igenom under processen kan en ny ishall stå klar att tas i bruk preliminärt hösten 2021.