Det blir en investering på ungefär sex miljoner kronor men Helena Stenberg ser stora potentiella vinster, både för näringsliv och föreningsliv.
– Det blir jättebetydelsefullt tänker jag. Dels för Piteborna, men det är också många tillresande som ska bo, äta, uppleva saker, shoppa och handla. Det betyder jättemycket för näringslivet i Piteå, men också för stoltheten att vi och våra föreningar klarar av det här. Det blir som en gemenskap, och det är verkligen värdefullt för oss som kommun, menar hon.
Hon kan dessutom tala från tidigare erfarenhet. Det är bara två år sedan Piteå arrangerade SM-veckan senast. Och om fyra år är det alltså dags igen.
– För vår del är det en bekräftelse på att vi gjorde ett bra arrangemang senast, säger Helena Stenberg. Vi hade fantastiskt roligt under den SM-veckan vi hade och ser jättemycket fram emot att få arrangera det igen.
Luleå och Boden kommer att dela värdskapet för SM-veckan 2020.
Piteå står som ensam värd 2022, men kommunen tittar på Jokkmokk och Älvsbyn som tänkbara samarbetspartners. Då skulle Kåbdalis bli ett alternativ för de alpina grenarna.
– Det är klart att de alpina förutsättningarna är annorlunda mellan Lindbäcksstadion och Kåbdalis, säger Jörgen Hult, varumärkesansvarig vid Piteå kommun.
– Piteå Alpina är ju också vana att arrangera tävlingar i Kåbdalis, så där finns ju såklart en naturlig koppling.
Föruom längdskidor och stadioncross är det inte spikat vilka idrotter som kommer att ingå i SM-veckan om fyra år.
När Piteå hade värdskapet 2016 ingick 15 sporter på programmet. Då var man också först med flera grejer, inte minst med att lansera SM-mössan som blev en stor succé.
Ni låter väldigt nöjda med arrangemanget 2016, men finns det något ni har lärt er och kan göra ännu bättre?
– Det är klart att det alltid finns utmaningar i logistik och hur man ska få allting att fungera, säger Helena Stenberg.
– Parkeringar är en grej man kan fundera på, om det till exempel ska finnas andra möjligheter än att ta sin egen bil till arenorna. Det finns mycket att titta på, absolut.
Jörgen Hult nickar instämmande:
– Det gäller alla arrangemang överlag ... Om man är nöjd och sitter still så blir det ingen utveckling, menar han.
– Det är nu vi börjar fundera, vad ska vi kunna göra nu för att skapa ett ännu bättre arrangemang? Det är något vi trycker på.