Damkronornas silver ger draghjälp åt tjejhockeyn

Ishockey. OS-medaljen för damkronorna lockar fler tjejer ut på isen. Det tror Stefan Bäckström från Piteå, damansvarig i Norrbottens Ishockeyförbund.- Nu ser det ut som att vi anställer en person som ska få fler tjejer att börja spela, säger han.

Piteå2006-02-24 00:00
Det är inte bara Norrbottens Ishockeyförbund som rider på damkronornas OS-framgångar, även Luleå Hockey och Svenska Ishockeyförbundet har stora planer för damhockeyn.

Norrbottens Ishockeyförbund kommer troligen att anställa en person som enbart ska jobba för att främja damhockeyn.

- Det måste till ett styrelsebeslut och så måste finansieringsfrågan lösa sig. Men jag är hoppfull, säger Stefan Bäckström.

Något katten släpat in

Bäckström hoppas också att en sådan anställning skulle innebära att ishockeyförbundet får veta hur många tjejer som spelar hockey i Norrbotten.

- Det finns många som spelar med pojklag. Kommer vi ut i föreningarna kan man kanske sammanföra dessa tjejer. Dessutom skulle man på ett annat sätt kunna jobba för att tjejerna ska få bättre träningstider både inne och ute. I nuläget ser vissa föreningar på damhockeyn som något katten släpat in. Det är dags för en attitydförändring bland styrelseledamöter och ordföranden, säger Stefan Bäckström.

Fördubbla flicklagen

Enligt klubbdirektören Hans Chrunak försöker även Luleå Hockey att dra nytta av damhockeyfebern och satsa på tjejhockey.

- Vi har en uttalad målsättning om hundra nya tjejer till damhockeyn. I Luleå har det bildats en egen damkommitte som tidigare legat under ungdomssektionen, säger Hans Chrunak till Radio Norrbotten.

Satsningen blir både på bredd och elit.

- Steg ett är att bredda och få större underlag. För elit behövs fler än de 17 tjejer som finns inom Luleå i dag, säger Chrunak.

Svenska Ishockeyförbundet står sedan ett halvår tillbaka redo för att använda sig av damkronornas pr-värde för att rekrytera fler tjejer som vill spela hockey. Sedan i höstas pågår projektet "Mer och fler tjejhockey", som under en tvåårsperiod ska fördubbla antalet flicklag.

- Vi har insett att damhockeyns framtid är beroende av hur vi kan rekrytera fler unga tjejer till sporten. När en 17-årig Pernilla Winberg slår en avgörande straff i OS bevisar det var damhockeyns framtid ligger - i alla ambitiösa tjejer som gärna vill börja spela, säger Tommy Boustedt, utvecklingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Ringer redan

Två av spelarna i Tre kronors silverlag kommer dessutom från Norrbotten: backen Emma Eliasson från Kiruna och forwarden Anna Wikman från Överkalix.

- Förhoppningsvis kan vi få Emma och Anna att åka ut till föreningar och prata om hur de jobbat för att nå sina mål - och ge inspiration till andra hockeyspelande tjejer, säger Stefan Bäckström.

- Det är klart att vi ska ta draghjälp av OS-framgångarna, det här är ju rena drömmen och Kim Martin och Maria Rooth har blivit riktiga profiler. Vi märker redan att folk ringer och frågar om damhockey. Det skulle vara bra om vi till exempel kunde köpa in utrustning så att tjejer kunde komma och prova på sporten, säger han.

I höstas infördes en ny regel som gjorde gällande att de klubbar som hade spelarbrist fick ta in killar för att få ihop lagen.

Ny regel

- I till exempel Jokkmokk har man tio, tolv tjejer och det är för lite. För att de ska kunna spela matcher kan föreningen ta in fem killar, säger Stefan Bäckström.

Tanken är att det ska vara en tillfällig lösning och att tjejerna till slut ska kunna stå på egna ben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om