Calle Wikhede är en välkänd person i bowlingkretsar. Han spelar fortfarande aktivt för Piteå BK, men det är på styrelseuppdraget i Svenska Bowlingförbundet som han försöker hitta vägar att stoppa blödningen inom sporten.
– Jag sa när jag klev på uppdraget 2015 att det var för fem år och att det ska vara fler bowlare när jag kliver av än vad det var när jag valde att kliva på, förklarar Wikhede innan han fortsätter:
– Just nu funkar det men vi får se om det fortsätter så.
Wikhede är ledamot i Svenska Bowlingförbundet.
– Mitt ansvarsområde i Svenska Bowlingförbundet är sporten och det är väl den tunga biten. Det handlar om hur liga- och seriespelet ska se ut i framtiden.
Under snart 20 års tid har sporten dränerats på utövare och i jämförelse peaken i början av 1980-talet så har antalet licenserade bowlare i stort sett halverats.
På 80-talet fanns i runda slängar 25 lag i Norrbotten. I dag finns det bara tolv kvar, men till nästa säsong riskerar länet att tappa ytterligare en klubb och det är BD Pärlan från Älvsbyn.
– Det som har hänt i Norrbotten sedan mitten på 80-talet är att vi går från fyra, fem stycken damklubbar till noll. Den utarmningen av främst dambowling drar sig nedåt i Sverige i dag. Det är lite fördröjning – men de kommer att få precis samma problem där som vi har här, säger Wikhede oroat.
Hur ser det ut på herrsidan?
– Vi tappar lag även där, men samtidigt så ökar antalet licenserade vilket beror på den relativt nya b-licensen. Den licensen ger dig rätt att spela klubbtävlingar och DM, förklarar Wikhede.
Är det ett fullgott sätt att locka in spelare?
– Det är viktigt att vi fångar upp de som på något sätt spelar bowling kontinuerligt. B-licens är en bra inkörsport till sporten och en bra avslutning när karriären eller seriespelandet är över.
– I min värld borde vi kunna ha mer än 30 000 licenserade med b-licenserna inräknade, säger Wikhede.
I dag finns det 17 521 licenserade bowlare i Sverige, men fortfarande minskar antalet bowlare som satsar fullt ut på sporten.
– Det är helt galet. Det här händer trots att vi har försökt med det mesta och det finns väl inget facit för hur vi ska stoppa blödningen, säger Wikhede oroat.
Hur länge håller det om brandskattningen av sporten fortsätter?
– Min bedömning är att det är i damserierna som är det råder superkatastrof. Vi i förbundet tittar just nu på hur vi ska det ska se ut med damserier i framtiden. Jag tror att det kommer att sluta med att vi i framtiden har en herrelit och en damelit med unisexserier under detta.
I dag handlar arbetet på förbundsnivå om att locka tillbaka spelare till seriespelet och där har Calle Wikhede en tung position. Verkligheten nu och på 80-talet går inte ens att jämföra.
– Vi inom förbundet försöker få fram produkter som passar ännu flera spelare. Vi räknar hela tiden licenser och hur många vi tappar samtidigt som vi räknar åttamannalag. Allt är ju inte kolsvart för vi får jättemånga nya som börjar spela bowling, men bara inte på samma nivå som tidigare, säger Wikhede och fortsätter:
– Det är nu vi ser effekten av att de som rekryterade bowlare tidigare inte längre gör samma jobb.
Vilka var det?
– Det var hallföreståndarna och hallägarna som gjorde det via mängder av olika aktiviteter. Bowlingklubbarna kunde välja och vraka mellan spelare som var i korpen eller i halltävlingar som anordnades frekvent. I dag är inte det lika intressant för de som driver hallar att ha den typen av verksamhet.
Varför då?
– I dag har moonlightbowlingen tagit över och det har inneburit ett tufft slag för sportbowlingen. 1997-98 kom de första hallarna med moonlight och det blev en succé för nöjesbowlingen och förfallet för sportbowlingen, säger Wikhede
Enda sättet att komma till rätta med problemet är enligt Calle Wikhede ett tajtare samarbete mellan förbundet och hallägarna.
– Vi måste kunna jobba tillsammans och hallägarnas uppgift skulle vara att registrera alla som spelar i halligor och liknande och vi från förbundet måste hjälpa till med att administrera de nya spelarna i det nya Bits som kommer.
Ett av försöken att få fler att spela sportbowling så finns det i dag en bowlingserie som heter BHL vilket betyder ”Bowla Hela Livet-ligan” och Piteå har som enda stad i Norrbotten ett lag med i ligan. I ligan finns lag från hela Sverige, men i och med att matcherna är så kallade telefonmatcher så behöver man inte resa.
– Vi möter lag spelar på sin hemort samtidigt som vi spelar i våran hemmahall. Jag spelar med två korpspelare och för dem så är det riktigt viktigt och de är taggade inför varje match, förklarar Wikhede och drömmer:
– Tänk om alla bowlare skulle kunna plocka med sig två spelare och spela i en sådan liga. Det hade kunnat bli en bra ”pay-off” på det.
Wikhede är också tydlig med var jobbet måste göras.
– Det som alla måste förstå är att vi från förbundet inte är de som ska dra spelare till hallarna. Det initiativet måste komma från klubbarna själva.
– Klubbarna måste ställa frågan till sig själva ”Vad har vi gjort för att locka fler att spela bowling”, säger han avslutningsvis.