Astrid höll nerverna i styr – tog skön revansch

Comebacken för två veckor sedan var skakig. Härom helgen laddade Astrid Andersson, Piteå Ridklubb, för revansch – och tog den. "Jättekul!", sa 21-åringen efter dressyrsegern i Luleå.

Astrid Andersson är tillbaka i ridsporten. Den gångna helgen slog hon till med en seger i dressyr.

Astrid Andersson är tillbaka i ridsporten. Den gångna helgen slog hon till med en seger i dressyr.

Foto: Eva Strandberg Andersson

Piteå2020-09-14 16:52

Det är tre och ett halvt år sedan Astrid Andersson syntes till i ridsporten senast. Då ägnade hon sig även åt hoppning.

– Jag tycker att hoppning är jätteroligt, men nu har jag en renavlad dressyrhäst som knappt hoppat i sitt liv, förklarar hon.

Hästen heter Aznavour Firfod och har tidigare tillhört Camilla Holmgren. När det kommer till dressyr har den betydligt mer rutin.

– Det tackar jag för eftersom att jag själv inte alls är lika tävlingsvan. Skönt att ha en häst som är lugn och vet vad den ska göra på tävling. Det märks verkligen att han fattar vad som gäller när man kommer dit.

Inte minst var det tydligt härom helgen när Bothnia Ryttarsällskap anordnade tävlingar i Luleå. Då slog Astrid Andersson och hennes fyrbenta sidekick till med en seger i Lätt A:3.

– Jättekul! När jag tävlade två helger innan gjorde jag debut på stor häst. Då var jag ganska nervös, vilket jag alltid brukar vara på tävling. Det kändes bra att vi fick ta revansch nu.

Den här gången var hon inte alls lika spänd.

– Jag försökte använda lite irritation och ilska från tävlingen innan. Nu gick det betydligt bättre, men jag håller fortfarande tillbaka lite och behöver våga lite mer.

Vinstprocenten landade på 66 blankt. Klubbkompisen Emma Ölund (64,1 procent) blev tvåa i samma klass medan tidigare nämnda Camilla Holmgren (64,5 procent) knep andraplatsen i Medelsvår C:1.

– Det gick väldigt bra för alla oss tre. Alla kom hem med en rosett. Det var en riktigt fin prestation från hela stallgänget, hyllade Astrid Andersson.

Även Piteå Rid & Körsällskap skördade fina framgångar.

Annika Lindberg, som blev trea i Lätt A:3 i lördags, vann söndagstävlingen i Lätt A:4 på procenten 65,8.

– För mig var det en väldigt trevlig helg. Jag hade fokus på båda Lätt A-klasserna och tog mina första placeringar med den här hästen (Söbakkehus Dance 4 Future) som jag haft i ungefär ett år nu, sa hon.

Klubbkompisen Theresa Larsson (63,1 procent) blev fyra i Lätt A:3. 

Sikforsryttaren Rebecca Harnesk (63,3 procent) nådde samma placering i Lätt B:2.

Kommande helg väntar nya dressyrtävlingar. Då är det Cederstadion i Piteå som gäller. Astrid Andersson kommer att ställa upp i Lätt A igen.

– Det är inte jättemånga tävlingar kvar, så vi får se om jag hinner starta något i Medelsvår C:1 det här året. Annars får jag träna på i vinter och sikta mot våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!