Äntligen Falun - Lugnet för alla

Piteå2008-03-13 00:00
Tidigare har platsen och terrängen bara förunnats längdåkare i svenska landslag. Nu får alla aktiva i vårt land som kvalificerat sig till den SM-vecka som inleds på torsdag äntligen bekanta sig med Riksskidstadion i Falun. Lugnets anläggning byggdes inför VM 1974 men har därefter, med något enstaka undantag, endast tagit emot tävlingar ingående i världscupen.

I kraft av Svenska Skidspelen har Lugnet och Falun blivit något av svensk längdskidåknings centrum under de senaste decennierna. Inte minst eftersom Falun även arrangerade VM 1954, 1974 och 1993.

Men svenska mästerskap är en bristvara i Dalarnas residensstad. 1947, för 61 år sedan, var förra gången Falun tog emot den svenska eliten. Då hette segrarna Märta Norberg (på den enda damdistansen), Mora-Nisse Karlsson 15 km, Nisse Östensson 30 km, Harald Eriksson 50 km samt IFK Umeå med bland annat Martin Lundström stafett.



Damerna fick inte åka stafett på den tiden. Det var först 1951 (i Söderhamn) som den grenen infördes på mästerskapsprogrammet.

Två år därefter, i Filipstad, vann för övrigt trion Hildur Westerlund, Inga-Britt Löfmark och Gunnel Israelsson, representerande Arvidsjaurs IF, det första norrbottniska stafettguldet. I fjol var det Piteå Elit (med Emma Lundbäck, Susanne Nyström och Lina Andersson) som erövrade det senaste. Piteåföreningen har faktiskt vunnit guld i grenen tre gånger under de senaste fyra åren men får sätta ett kraftigt frågetecken efter eventuellt favoritskap denna gång.



Tidpunkten för årets mästerskap är illa vald - men det fanns egentligen inga alternativ när programmet skulle läggas. Att flytta till efter påsk var otänkbart med tanke på datumet. Det blir säkert besvärligt ändå med tanke på den ringa snötillgången och de senaste dagarnas plusväder och regnande.

Annars borde det kunna bli en sportsligt fin tillställning med sex tävlingsdagar i följd. För första gången någonsin arrangeras både stora SM och junior-SM ihop. För en skidälskare är det mumma.



Publikintresset? Risk att det blir avslaget. Falun, som arrangerar de individuella distanserna, har till och med när det gäller världscupen gjort sig känd för en svårflirtad publik. Större delen av åskådarna brukar vara tillresta intresserade utifrån.

Den här gången tvingas Falun dessutom konstatera att de mest publikdragande namnen (Charlotte Kalla och Anders Södergren) kör världscupens avslutning i stället för SM.

I Borlänge avgörs sprintlopp och stafetter. Där hölls SM senast 1985 och bjöd bland annat på en bejublad stafettduell mellan Thomas Wassberg och Gunde Svan på slutsträckan. Det var den gamle som drog vinstlotten med någon centimeters marginal.



Vad har Norrbotten att komma med i årets SM?

Med Charlotte Kalla borta och Lina Andersson ännu inte i 100-procentig form försvinner ett par guldaspiranter. Men Lina kan nog ändå vara med och konkurrera om medalj. Susanne Nyström har de senaste åren åkt bra under SM-veckorna. Mia Eriksson är också tänkbar medaljör, dock endast i sprint.

Marcus Hellner är förstås det största hoppet på herrsidan, framförallt i den dubbla jaktstarten och kanske sprint. För David Flinkfeldt bör 15 km med klassisk åkteknik vara största möjligheten till en bra placering.

Bland juniorerna blir det intressant att se en i skidspåren pånyttfödd Magdalena Pajala liksom klubbkamraten Mikael Norberg från Strömnäs. Sverige nådde bra placeringar vid junior-VM nyligen, framförallt på flicksidan där de främsta talangerna verkar finnas. Nu får de visa upp sitt kunnande på klassisk mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om