Hans-Ola Wikman som varje dag arbetar med gymnasieelever märker att intresset för främst olika bollsporter har svalnat.
- Förr var alla med och spelade till exempel innebandy på idrottslektionerna. Men det är inte lika givet idag, säger han.
Han ser en stor ökning av gymnasieelever som hellre går och styrketränar än är med och deltar i lagidrotterna.
- Jag säger inte att det är något negativt med att styrketräna. Inom olika yrkeslinjer är det till och med riktigt nyttigt. Men det minskade intresset för de vanligaste idrotterna gör också att eleverna blir sämre på att utöva dem.
Tappar suget
Enligt Hans-Ola beror det minskade intresset för skolidrott på att unga idag inte testar på så många sporter som de borde. Han tror att många barns tidiga specialisering mot en enda idrott är ett problem. Han menar att barn och ungdomar tappar suget för att idrotta när de tvingas välja sport för tidigt.
- Många barn sysslar med bara en idrott redan när de är 8-9 år. De borde välja långt senare. Den tidiga satsningen gör att barn och ungdomar blir sämre på andra idrotter och när de slutar med sin specialidrott börjar de styrketräna istället, säger han.
Förutom den tidiga specialiseringen tror Hans-Ola att den minskade spontanidrotten och intresset från datavärlden är andra orsaker till att ungas syn på idrott har förändrats.
- Spontanidrotten utövas inte lika mycket idag som den gjorde för några år sedan. Där har kommunerna ett stort ansvar. Spontanidrotten blir död om inte vanliga människor får tillgång till idrottsanläggningar såsom tennisplaner och uterinkar, säger han och fortsätter:
- Sedan har vi det här med all teknik som är runt oss idag. Det är klart det är en frestelse att kanske spela dataspel istället för att träna.
Pliktskyldigt
Trots att elevernas aktivitetsvanor har förändrats är närvaron bra på idrottslektionerna vid Strömbackaskolan.
- Vi har absolut inga problem med för hög frånvaro. De har det mycket värre på skolorna söderut i Sverige där i vissa fall 50 procent av eleverna kan vara borta från idrotten, säger Hans-Ola.
Han tycker däremot att skolungdomarnas inställning till lektionerna kunde ha varit bättre.
- Ibland är det bara av pliktskyldighet eleverna kommer hit. Förr kunde de stå vid dörren på måndagsmorgonen och fråga vad vi skulle göra på lektionen som var på torsdag. Det var lite mer engagemang, säger Hans - Ola Wikman.
Idrotten som ingår i skolschemat är viktig för dagens ungdomar. För vissa är passen enda gången under veckan som de bedriver fysisk aktivitet överhuvudtaget.
- Det verkar som att många unga idag tycker att skolidrotten spelar mindre roll. Fast det egentligen borde vara tvärtom.
Hans - Ola Wikman menar att även den generella fysiska statusen gått neråt de senaste åren.
- Olika tester har gjorts och de visar tydligt att det är så.