Fler dystra siffror för Piteå IF

Sportsligt blev inte Piteå IF:s säsong i allsvenskan någon höjdare. Men många trodde nog ett det blev en ekonomisk succé. Därför kom det som en överraskning när siffrorna presenterades. Piteå IF gick back, 394 000 kronor.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2010-05-18 06:00
- Det är inte riktigt sanningen, säger Hans Sundqvist som är ekonomiansvarig för damsektionen. Vi hade interna pengar som täckte upp en stor del av underskottet.
Klart över budgeterat publiksnitt.
100 000 kronor för segern i publikligan.
Men det räckte inte för att undvika underskottet i budgeten.
- Visst hade vi fina publiksiffror, menar Hans Sundqvist (bilden). Men alla åskådare betalde ju inte. Vi hade budgeterat 371 000 i publikintäkter, det blev 480 000.
Rekordmatchen sämst
- Vi försökte också locka ungdomar och hade bland annat lagbiljetter som inte gav så stora inkomster.
- Matchen mot Djurgården under Summer Games lockade över tre tusen åskådare men var ändå vår sämsta affär. Där gjorde vi bort oss.
Under allsvenska säsongen drog Piteå IF in 5 079 000 kronor, alltså över fem miljoner. Men utgifterna var nära 5,5 miljoner.
- Stephanie Labbé blev en stor utgift när vi valde att behålla henne hela säsongen. Det betydde att vi fick betala högre skatt och sociala avgifter för hela den tid hon var hos oss, berättar Hans Sundqvist. Men det kändes ändå som en kostnad som vi var tvungen att ta för att försöka hålla oss kvar.
Nu stannar Stephanie hela säsongen.
- Hon har sänkt sin lön så det blir inte lika dyrt. Men alla spelare har ställt upp och sänkt sina löner och det betyder förstås mycket för oss.
Piteå IF:s damfotboll ingår i huvudsektionen men har ändå en egen budget att sköta. Att damfotbollen ingår i huvudsektionen betyder att svenska fotbollsförbundet redovisar att Piteås damlag har 2,3 miljoner i eget kapital.
Djurgården, Sunnanå, Umeå IK och Kristianstad har minussiffror men bara den sistnämnda föreningen måste redovisa ett godkänt bokslut under hösten.
En plattform
Just nu är damlagets budget under kontroll.
- Men vi måste försöka spara så mycket som möjligt om vi når målsättningen att gå tillbaka till allsvenskan.
- Jämfört med förra säsongen har vi tappat stora inkomster, bland annat från förbundet. I fjol fick vi bidrag på en miljon nu har vi resebidrag på runt 200 000. Även om vi spelar i en lägre serie kostar ju resorna lika mycket, förklarar Hans Sundqvist.
- Det är egentligen nu vi skulle behöva pengar för att bygga upp en plattform om vi tar steget upp. För oss i styrelsen gäller det att jobba in ännu mera sponsorpengar så vi hoppas att företagare och Piteåborna ställer upp och hjälper till.
- Men blir det allsvenskan igen måste vi söka oss utanför kommunen för att hitta stora företag att samarbeta med. Det var ett av misstagen vi gjorde i fjol.
Finns det pengar till förstärkningar under säsongen?
- Egentligen inte. Vi sparar hellre pengarna till framtiden.
Ett snitt på 750 åskådare är budgeterat den här säsongen.
- Då gäller det alltså betalande. Det är skillnad mellan antalet åskådare och antalet betalande.
Ett billotteri är senaste greppet för att öka intäkterna.
- Jakten på sponsorer fortsätter också, säger Hans Sundqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om