David Holmberg har förberett sig väl inför avresan till Tjeckien och han har tränat hårt sedan i maj.
- Jag har kört tung styrketräning fyra eller fem dagar i veckan och jag är i riktigt bra form. Men de senaste veckorna har jag tagit det lite lugnare och bara tränat med lättare vikter eftersom jag vill vara utvilad till VM, säger han.
David Holmberg, 38 år, kommer att delta i styrkelyftningens alla tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Och det är i någon av grenarna knäböj och bänkpress han tror han kommer lyckas bäst.
Han vill inte spekulera i vilken placering han kommer hamna på totalt utan fokuserar mer på personliga mål.
Måste göra drömtävling
- Lyfter jag 950 kilo sammantaget är jag nöjd. Om jag tar 970 kilo är det riktigt bra. Det blir i vilket fall svårt att slå mitt personliga rekord på 975 kilo, säger David Holmberg.
De lyftare som är med och slåss om guldet brukar komma upp i över 1 000 kilo och dit har David Holmberg fortfarande en bit.
- Om jag ens ska ta medalj måste jag göra en drömtävling samtidigt som andra misslyckas. Det ska mycket till för att det ska ske. Men målsättningen med mitt tävlande är att någon gång i framtiden komma upp i 1 000 kilo, säger han.
Nia på EM
I EM förra året nådde David Holmberg en nionde plats och konkurrensen i årets VM är faktiskt inte tuffare än i EM eftersom de bästa lyftarna kommer från Ryssland och Ukraina.
- Intresset för styrkelyftning i dessa länder är mycket stort. De har alltid fullt med åskådare på sina tävlingar. Jag vet inte om det kommer vara samma engagemang i Tjeckien nu, säger han.
För att lyckas fullt ut i styrkelyft-VM krävs faktiskt att man har tur med domsluten. Det finns tre stycken domare som avgör om lyftet är korrekt utfört, vilket ibland inte är helt lätt att avgöra. Det slutgiltiga domslutet görs beroende på vad majoriteten av rättskiparna tycker.
Hellre fälla än fria
- Har du två domare på din sida är lyftet okej men i VM gäller hellre fälla än fria i motsats till vanliga tävlingar, säger David Holmberg.
Han tävlar i år i 120 kilosklassen som är en av åtta klasser. Tidigare fanns det elva stycken.
- Att det är nedbantat till åtta klasser innebär att det blivit tuffare konkurrens. Men det ser jag bara som positivt för sporten, säger David Holmberg.