Världens lyckligaste med rätt att vara arg

Övriga2006-03-13 00:00
Vad väger tyngre, en olympisk guldmedalj i sprint eller vinst i Holmenkollens femmil? Fråga Anders Södergren. Han är förmodligen skidvärldens lyckligaste just nu. Men ändå inte riktigt glad. Vinterns mål var att bli olympisk mästare på 50 km. Den möjligheten blev han bestulen på redan före säsongen.

Det idiotiska beslutet från FIS (Internationella Skidförbundet) att efter VM 2003 börja med gemensam start på femmilen tog bort möjligheten för en långtradare som Anders Södergren att vinna guldmedaljer. Måhända skulle han efter sitt VM-silver 2003 ha stått som mästare både 2005 och nu senast i Pragelato, ifall det gamla sättet att starta en och en i halvminuten funnits kvar.

Hela skidvärlden, och det gäller inte bara de aktiva utan även ledare från flertalet nationer, vill ha bort gemensam start på just femmilen. Men med påtryckningar från TV-bolagen framhärdar FIS i sitt korkade beslut. Upp till strid för att återställa den skidkultur som en traditionell femmil innehåller!



Anders Södergren hade vid VM 2003 i Val di Fiemmes masstart på femmilen 13 sekunder upp till seger. I Pragelato för några veckor sedan skiljde två sekunder. Vid båda de tillfällena var Anders i sin absolut bästa form, förmodligen vassare än när han nu vann i Holmenkollen. Med det traditionella sättet att tävla skulle han definitivt ha tagit medalj, kanske av den mest gyllene sorten.

Nu får han dock glädja sig över att vara inristad i segerboken på världens mest traditionsrika distans i längdåkning. Han är den senaste i raden av en mängd svenskar som vunnit där. Senaste norrbottning är Sven-Åke Lundbäck 1976. Den förste utlänning som vann Holmenkollens femmil var bodensaren Sven Utterström 1929. För den bravaden belönades han med Svenska Dagbladets guldmedalj för det årets bästa svenska idrottsprestation.

Det får inte Anders Södergren. Men medaljen kan mycket väl tillfalla en skidåkare ändå. Björn Lind, olympisk dubbelmästare i sprint och segrare i världscupen, är väl meriterad. Anja Pärson likaså. Åtminstone om hon till sitt guld i OS vid världscupens final i Åre denna vecka lyckas åka hem världscupens storslalom men framförallt (i så fall med stor tur) snuvar Janica Kostelic på den totala titeln.



Samtidigt med den alpina cupen avslutas även längdcupen med tävlingar i Kina (onsdag) och Japan (söndag). Sedan återstår endast SM i Boden/Luleå samt den svenska cupavslutningen i Bruksvallarna den 7-8 april.

Norrbotten har den här säsongen fått möjlighet att arrangera såväl junior- som senior-SM. Mönstringen i Kalix under förra veckan avslutades med att Charlotte Kalla, den suveräna världsmästarinnan för juniorer, äntligen fick smörj av jämnåriga landsmaninnor. Det skedde vid sprint-JSM, där hon före sig bland annat hade Karolina Skoog från Strömnäs. En del av förklaringen är förstås att Kalla varit sjuk efter junior-VM liksom att sprint inte är hennes bästa disciplin. Men det förringar inte den bronsmedalj "Karro" tog. För övrigt den andra i karriären efter halvmilsbronset i Härnösand förra året.



SM i Boden och Luleå arrangeras från lördag 25 mars till söndag 2 april. Boden tar de tre första tävlingarna med dubbeljakt som inledning, medan Luleå sedan de aktiva fått vila tre dagar avslutar med bland annat individuell sprint i centrala Luleå på lördagen och maratondistanserna på söndagen. Det är första gången i skid-SM:s historia som en SM-vecka delas på två orter. Efter det krävande programmet på sistone får man hoppas att de aktiva fortfarande har aptit på mästerskapsmedaljer. I så fall kan vi får vara med om högklassig idrott under några dagar. Förra gången Luleå arrangerade en SM-vecka, 1984, blev en bejublad uppvisning av Gunde Svan som vann rubb och stubb. Då kom han som färsk olympisk mästare till Måttsund. Nu finns det ännu färskare mästare att hylla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om