En utspädd soppa - men spännande!

Övriga2006-03-06 00:00
Efter de vackra OS-dagarna blev Vasaloppet en följdriktig fortsättning på skidfesten. Även om det konkurrensmässigt bjöds på en utspädd soppa.

Med ytterst få landslagsåkare i spåren formades sig den anrika tävlingens första försök med världscup till en stor svensk framgång. Aldrig tidigare har 15 svenskar tagit poäng i ett och samma lopp i världscupen. Och man får gå tillbaka till den gyllene 80-talsepoken för att hitta sex svenskar bland de tio främsta.



Loppet som sådant var det klen standard på. Men det blev desto mer spännande. De norska favoritbröderna Aukland hade inte mycket att sätta emot anstormningen från Jerry Ahrlin och Daniel Tynell. Ändå trodde jag nog att Anders Aukland, med det kunnande han normalt förfogar över, skulle ta sin andra vinst. Men de norska herrarna har ännu inte vaknat från den dvala de hamnade i under OS-veckorna. Det har däremot damerna. Framför allt Marit Björgen. Hon pinnade i damerna halvvasa på som hon brukar göra när hon är som bäst, och man kan för hennes del bara beklaga att formen försvann precis när den hade behövts. Alltså under OS. Nu traktar hon efter fler revanschlopp, inte minst vid tisdagskvällens sprint i Borlänge och onsdagens jaktstart i Falun.

Nästa gång Vasaloppet arrangerar världscup måste det internationella förbundet planera bättre än nu. Först femmil i OS, helgen därpå Vasaloppet nio mil och efter ytterligare en vecka Holmenkollens femmil. Klart att Vasaloppet kommer i kläm. En planering ungefär lika klok som det svenska skidförbundets. I den svenska cupen har hittills sex lopp avgjorts utan en enda tremil. Sen kommer SM-veckan med 30 km jaktstart i Boden, 50 km i Luleå och helgen därpå cupens avslutning i Bruksvallarna med 44 km.



I den internationella skidcirkusen är det tätt på given just nu. Efter de många tävlingarna i Dalarna tar Norge emot med sprint i Drammen på torsdag och med Holmenkollen på lördag. Just i Drammen avgörs den sista sprinttävlingen i världscupen med klassisk teknik den här säsongen. Chans för Lina Andersson och Emelie Öhrstig. Om de nu kurerat sig från den magsjuka de drabbades av efter OS-äventyret.

Den här veckan blir det dessutom vinterns största inhemska mönstring för landets juniorer. Kalix tar emot för junior-SM och där kan de bli riktigt roliga norrbottniska framgångar. Åtminstone på flicksidan. Charlotte Kalla blev sjuk efter sin medaljfest vid junior-VM för en månad sedan och har inte tävlat därefter. Men hennes uttalade mål redan tidigare var att efter JVM försöka åka på sin absoluta topp dels vid JSM, dels vid stora SM-veckan i Boden och Luleå.



Även om Kalla är hundraprocentigt kurant, kan hon dock få svår konkurrens från en annan norrbottniska. Emma Lundbäck, från Bergnäset, som på grund av sjukdom inte kunnat tävla under två månaders tid, har gjort ett par fina lopp på sistone och vill säkert ta upp kampen med sin skolkompis från skidgymnasiet i Gällivare.

Där pluggar även ett knippa ungdomar från Strömnäs GIF. Framför allt har de för avsikt att hålla sig väl framme i de yngre juniorklasserna.



I världscupen får Lina Andersson och Emelie Öhrstig, om de håller sig friska, chansen till rolig östturne nästa vecka. Först sprinttävlingar i kinesiska Changdung den 15:e mars, därefter dubbel jaktstart i Sapporo. Det är samtidigt för-VM eftersom nästa års världsmästerskap avgörs där Sven-Åke Lundbäck 1972 vann sitt första internationella mästerskap. Med tanke på att den individuella OS-sprinten avgjordes med fri åkteknik, borde det - om man nu tänker byta åksätt mellan varje mästerskap - bli klassisk teknik nästa år. Det öppnar onekligen möjligheterna för Emelie och Lina att upprepa det de gjorde i Oberstdorf förra vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om