En gladare Kalla har sällan skådats
Ren och pur segerglädje utspelades alltså runt Tärendögänget inne i målfållan. Bronset upplevdes som guld och gladast av alla var Charlotte Kalla efter sin upphämtning på sista sträckan.
- Egentligen hade jag helst av allt önskat vara här i Falun och Borlänge under hela SM-veckan, sa Charlotte. Speciellt eftersom det var så motigt nere i Bormio. Fantastiskt att Mia och Fanny har åkt så bra, kanske framförallt att Mia lyckades ta silver på den klassiska milen. Däremot är jag inte förvånad över att hon vann sprinten, nu när hon hittat så bra form igen.
Fyra medaljer totalt blev det för IFK Tärendö under SM-veckan. Guld och silver för Mia Eriksson samt brons för Fanny Pekkari i ett av juniorloppen plus gårdagens bronsmedalj i stafetten. Och det är säkert inte nog med det.
Av SM återstår de långa distanserna, som avgörs om en och en halv vecka i Grönklitt utanför Orsa. Dit åker inte bara Tärendögänget utan även Piteå Elits två senioräss Lina Andersson och Susanne Nyström. Charlotte Kalla är förstås guldfavorit i sin andra tremilstävling för året, eftersom loppet avgörs med fri åkteknik.
Att Piteå och Tärendö inte skulle kunna kriga om guldmedaljen stod klart redan efter ett par kilometer av första sträckan. Det blev ändå ett bra norrbottniskt totalresultat med Piteå placeringen bakom Tärendö och med Gällivare på sjätte plats.
Piteås Elits insats under de fem SM-stafetter föreningen medverkat i är imponerande: tre guldmedaljer och två fjärdeplatser.
Men om Piteå vill vara med och kriga i den absoluta dameliten på nytt, måste föreningen självfallet ha en bredare topp. Nästa år, i Sundsvall, avgörs tävlingen med klassisk teknik och redan det är en fördel för Piteå. Dessutom tillkommer Magdalena Pajala från Piteå, vilket säkert blir en bra förstärkning. Inte bara i stafett utan överhuvudtaget. Några av hennes tävlingar tidigare i vinter ger hopp om den saken.
Norrbotten har haft en mer än väl godkänd SM-vecka. Framförallt är det Piteå Elit och IFK Tärendö som håvat in ära och medaljer till länet.
Fortfarande återstår de två längsta SM-distanserna i Orsa om halvannan vecka. Men hittills elva medaljer, varav fyra guld, visar att skidåkarna i norr hävdar sig väl. Det är endast Jämtland-Härjedalens klubbar som kan redovisa bättre resultat.
Totalt har de norrbottniska klubbarna 34 gånger placerat sig bland de tio främsta. Sex seniorer och tolv juniorer svarar för de prestationerna. Det finns alltså en bra bredd underifrån manifesterad bland såväl pojkar som flickor.
Jens Andersson från Kalix och Johan Westerlund, Hemmingsmark, presterade långt över förväntan på pojksidan. Däremot har Strömnäs GIF haft otur med skador och sjukdomar bland sina flickor och hade för ovanlighetens skull inte en enda start vid sprinttävlingarna häromkvällen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!