Som vanligt händer det mycket kring Elsa Hassler. Hon är personlig tränare, hälsoinspiratör och har en läkarpodd.
I våras tog hon läkarexamen i Göteborg. Sedan tillbringade Hassler sommaren med att jobba på Sunderby sjukhus.
Men innan Luleåprofilen flyttade vidare till Stockholm träffade vi henne vid en brygga vid Skurholmsfjärden för att få lite tips inför hösten.
Hassler har plockat fram fem enkla övningar som gör att du kan öka din rörlighet.
– Jag förespråkar ju att man ska röra sig varje dag och det är inte så att man måste göra just de här fem övningarna varje dag. Men att göra rörlighetsövningar varje dag är otroligt bra. Det behöver inte vara mer än tio minuter, säger Elsa Hassler och fortsätter:
– Bara att se till att sträcka ut kroppen varje dag för att hålla sig rörlig genom livet. Det är lätt hänt när man sitter stilla eller man kanske gör monotona rörelser att man tappar flexibiliteten och rörligheten.
Vad är det främst som blir påverkat av vi sitter mycket?
– Det är massor som påverkas, men stillasittande i sig gör att vi får sämre blodcirkulation. Musklerna får inte arbeta och kommer inte att utvecklas utan kommer att minska. Så vi tappar muskelmassa och blodomloppet blir sämre. Vi ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Många går upp i vikt, säger hon och tillägger:
– Fetma är ett stort problem i samhället i dag. Vi blir mindre kreativa. Vi blir mindre glada för vi får inte endorfiner som vi får när vi rör på oss. Det är otroligt mycket att vinna på att vi rör på oss.
Det är vanligt att ländryggen och nacken tar stryk av för mycket stillasittande.
– Det är jättevanligt när man blir äldre att man börjar få ont i nacken, ont i skuldror, ont i ländrygg. Knäna kanske inte håller för att hoppa eller för att springa längre. Det kan man verkligen förebygga med rätt rörelser.
Om man har haft en dålig sommar och inte rört på sig så mycket. Vad ska man göra för att komma i gång?
– Jag skulle vilja säga att det viktigaste är kontinuitet. Att bara börja. Inte behöva sätta upp skyhöga mål. Inte att jag måste gå till gymmet för att det ska räknas. Att bara börja med någonting är det viktigaste. Om det så är fem minuters promenad eller att göra tre av de här rörelseövningarna. Man kan göra det hemma. Man måste liksom inte gå till gymmet. Att börja är det viktigaste och att ha en kontinuitet i det. Om det är två tips jag skulle ge så är det de.
Precis som i många av sina inlägg på sociala medier säger Hassler att man inte ska vara för hård mot sig själv.
– Att sätta upp mål om att gå till gymmet eller att nå vikter. Eller att träna i 60 minuter. Det är jättebra, men sätt inte för höga mål. Det viktiga är att gå från noll till något. Jag tror att det är så många som blir besvikna på sig själva. För att de har bestämt sig att ”jag skulle gå till gymmet tre gånger i veckan och nu blev det bara en gång”. Sen blir det inget vecka efter det för att man känner sig misslyckad. Se varje aktivitet som en vinst och fokusera på det du faktiskt lyckas åstadkomma i stället för det du "missat".
Det behövs ingen uppvärmning för att göra hennes övningar.
– Du behöver inte ens ägna en lunchrast åt det. Utan säg att du säkert har någon gång under dagen då du sitter i tio minuter med mobilen och bara scrollar. Byt ut de minuterna mot att du gör några övningar.
Vi har tidigare berättat om Elsa Hasslers kamp mot ätstörningar i tonåren och just kvinnors hälsa är ett ämne hon verkligen brinner för.
Nu har 25-åringen flyttat till Stockholm för att i höst jobba med träningsresor och olika hälsoevent. Eventuellt ska hon jobba med en kvinnoklinik också.
Läkarlivet får vänta några månader i alla fall. Hassler har planer på att börja sin AT, allmäntjänstgöring, under nästa år. Det är efter den som hon får börja jobba som legitimerad läkare.
Man kan fråga sig hur hon hinner med allt.
– Jag tror att jag har ett litet maniskt drag i mig. Jag gillar ju att göra många saker och jag är nog ganska duktig på att effektivisera. Jag tror att en styrka för mig är att jag inte är en perfektionist. På det sättet att jag inte behöver finslipa allt i minsta detalj. Jag kan nöja mig med att bilden inte alltid är perfekt redigerat. På något sätt är jag ganska okej med att vara ”good enough”. Och jag är ganska okej med att inte alltid sminka mig eller att göra saker lite hipp som happ på något sätt.