Matchen flyttad – PIF svingar vilt

Svenska Fotbollförbundet skjuter på matchen Piteå IF–LB07. Det får PIF att rasa "Det här är fruktansvärt oprofessionellt", dundrar ordförande Rikard Fahlman.

26 april 2019 13:22

Som PT kunde avslöja hotades matchen på grund av SAS-strejken. Det bolag gästerna hade bokat flygbiljetter med.

Efter en skrivelse från bortalaget har nu Svensk Fotbollförbundet fattat beslutet om att skjuta på matchen.

Piteå IF överklagade beslutet direkt och är mycket kritiskt på flera punkter.

– Här pratas det om att göra damallsvenskan professionell och så sker detta. Det här är fruktansvärt oprofessionellt, säger Rikard Fahlman.

Piteå IF anger flera skäl till varför klubben är mycket besviken på att LB07 inte kommer och att förbundet köper det.

– Hur kan ett beslut fattas utan att höra båda parterna. Vi har inte fått någon information alls. Jag fick höra det här när jag fredag morgon ringde till LB07 för att välkomna klubben hit imorgon. Hade vi inte gjort det hade vi väl aldrig fått höra något, säger styrelsemedlemmen Håkan Linneruth.

PIF menar i sin överklagan av beslutet att LB07 i tre veckor borde ha känt till risken för strejk och planerat utifrån det.

– Det är så sorgligt att de agerar så här. De har en enda flygresa. Vi har fyra bara till Skåne plus flera till, säger Rikad Fahlman.

Han fortsätter:

– I torsdags tog vi beslut om att redan nu bokar tågbiljetter till Göteborg och Kungsbackamatchen nästa helg. Det är en extra kostnad på 50 000 kronor oavsett om vi kan flyga eller ej. Men det här är elitfotboll inte gärdsgårdsserien.

I sin överklagan till fotbollförbundets tävlingsavdelning trycker PIF hårt på sin besvikelse: "Svensk fotboll pratar hela tiden om att göra damfotbollen mer professionell, detta är ett exempel på att det fortfarande är en ankdamm där man inte behöver ta ansvar för upplagda spelscheman".

Piteå IF kräver att matchen ska spelas som planerat lördag, alternativt söndag, och att tävlingsavdelningen ska beordra LB07 att ta sig till Piteå oavsett färdsätt.

– Hursomhelst innebär en flyttad match stora kostnader för oss. Vi har annonser, matcharrangemang och annat som kostar pengar. Det handlar om 120 000 kronor, säger Håkan Linneruth.

Att flytta på mötet blir svårt.

– När ska vi få in den? I vår är svårt och i höst har vi Champions League också, säger Linneruth.

Svenska Fotbollförbundets svar på Piteås begäran väntas komma fredag eftermiddag.

LB07:s kommentarer hittar ni i vår tidigare artikel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Sandberg

Ämnen du kan följa