Målskytten om 1–1: "Jättesurt"

Piteå IF har aldrig besegrat Rosengård. Det var nära på hemmaplan under söndagen – men gästerna räddade poängen med en dryg kvart kvar att spela. "Det känns surt... jättesurt..." säger en besviken målskytt i PIF, Julia Karlernäs.

25 augusti 2019 17:08

Serieledarna från Malmö, som har tagit fem SM-guld sedan bildandet 2007, besökte Piteå under söndagen för det 20:e (!) mötet mellan de två lagen i damallsvenskan. Plus ett tidigare i Svenska cupen. Aldrig har Piteå lyckats vinna, men nu var det väldigt nära.

– Det var synd, vi ville verkligen ha tre poäng idag, vi behövde det, sa Julia Karlernäs med en djup suck.

Rosengård kopplade ett visst grepp första kvarten, men sedan kom Piteå igång. Många hade förutspått en tajt match med få målchanser men det blev en underhållande öppen anfallsfotboll i första halvlek.

Efter några heta chanser för båda lagen kom ledningsmålet i 40:e minuten. June Pedersen slog en hörna – och Julia Karlernäs kom perfekt fram i sin favoritposition och nickade in 1–0-bollen.

Karlernäs gjorde elva mål ifjol då hon dessutom blev framröstad som allsvenskans mest värdefulla spelare.

Nu satte hon sin femte boll i årets serie där hon har betydligt tuffare uppvaktning.

– Så är det, alla lag har hårdare markering på mig i år. Så på hörnorna gäller det för mig att först vinna duellerna med motståndarna för att ta mig fram mot bollen.

Nu lyckades det.

– En bra slagen hörna och det var skönt att kunna nicka in bollen.

PIF gick in i halvtidsvila med en ledning efter en riktigt bra första halvlek.

– Det kändes riktigt bra i paus, visst hade de lite mer boll men jag tycker vi hade de vassaste chanserna.

I andra halvlek fortsatte den hårda kampen mellan två starka lag. Piteå låg steget före men efter en hörna i 74:e minuten kom Rosengårds kvittering då rutinerade Caroline Seger nickade in 1–1-bollen.

Sista kvarten hade båda lagen några fina lägen, Rosengård lite vassare, men två duktiga målvakter och två starka försvar gjorde att det inte blev några fler mål. Precis då domaren Tess Olofsson, som enligt uppgift ska flytta upp till Hortlax inom kort, blåste av matchen kom en rejäl regnskur över LF Arena.

– Jag är besviken, sa Julia Karlernäs efteråt.

– Vi ville ha tre poäng och var absolut lika bra som Rosengård.

Piteå svarade för en bra insats och ett kryss – Piteås sjunde i år – var till slut ett ganska rättvist resultat.

– Det känns ändå som att det finns lite till att göra i vår prestation. Hittar vi dit slår vi alla lag, sa Julia Karlernäs bestämt.

Damallsvenskan tar nu uppehåll fram till 7 september då PIF möter LB07 borta. Fyra dagar senare spelas den historiska Champions League-matchen på LF Arena mot danska Bröndby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Lindgren

Ämnen du kan följa