Videon är inte längre tillgänglig
I dokumentärfilmen "Underdogs" som har premiär i Piteå på lördag skildras Luleå hockey/MSSK-spelarna Johanna Fällman och Emma Eliassons liv på och utanför isen.
Förutom att belysa deras stora passion fokuserar filmen på sportens bristande jämställdhet och schismen med landslagsledningen som bidrog till att Emma Eliasson avslutade sin karriär.
– Spelarna som skriver brevet begär inte mer lön eller högre ersättning. De begär att bli behandlade med mer mänskligt värde. Ändå blir man inte lyssnad på. Hockeyförbundet behöver ta ett kliv framåt och fundera över hur de ska göra för att inte fostra en tystnadskultur, säger regissören Ingela Lekfalk.
Tillsammans med tolv andra spelare skrev Fällman och Eliasson ett brev till landslagsledningen våren 2016 där de bland annat ifrågasatte Leif Boorks ledarstil. Men efter att förbundet tagit kontakt med var och en tystnade kritiken. Kvar blev Emma Eliasson, Sveriges bästa back, som petades från landsslagsspel av Boork.
– Jag tycker inte att vi blev tagna på allvar från Hockeyförbundets sida. Det kan jag vara besviken över, säger Emma Eliasson.
Var det en stor anledning till att du slutade?
– Landslaget är en viktig faktor för en damhockeyspelare, sedan kände jag även att det blivit för mycket negativt kring utövandet av ishockey. Jag upplevde inte att det var roligt längre.
För Johanna Fällman fortsatte landslagsspelet och till skillnad från Emma Eliasson spelar hon kvar i Luleå hockey/MSSK. Dokumentärfilmen visar ett liv med tuffa ekonomiska förutsättningar och där familj och relationer ofta kommer i andra hand.
– Jag hoppas att den här filmen ska belysa vår situation, men också vår väldigt stora passion för det vi gör under så pass bökiga omständigheter. Mitt långsiktiga mål är att jag ska kunna leva på hockeyn, men det viktigaste är att nästkommande generation kan göra det. Att småtjejerna jag ser i hallar i Piteå, Luleå, Boden och malmfälten ska kunna se sin dröm gå i uppfyllelse, säger Johanna Fällman.
Att Sveriges damkronor måste stå helt utan lön under de cirka 70 dagar som tillbringas med landslaget lyfts också som ett problem för spelarna som måste ta obetald ledighet från sina deltidsjobb utöver hockeyn.
– Ekvationen går inte ihop och man får offra väldigt mycket av sig sig själv. Jag förstår att det långsiktiga målet är att vi ska kunna leva på löner från klubbarna, men kortsiktigt hade ersättning från förbundet varit till stor hjälp, säger Johanna Fällman.