Ljudinspelningen avslöjar – hämnd bakom attacken

Attacken mot Joel Vännström var planerad och tränaren Petter Lasu Nilsson försvarar den. Den framgår på en ljudinspelning som PT kan publicera. "Han börjar filma. Det är ju därför vi kör på honom", säger Lasu Nilsson på inspelningen.

12 februari 2018 13:48

KLICKA HÄR FÖR ATT HÖRA LJUDINSPELNINGEN.

Svallvågorna har gått höga över Piteå–Boden i Allettan.

När periodsignalen hade gått tog Piteås målvakt Joel Vännström sin vattenflaska och åkte mot det egna båset.

Då hoppade motståndaren Albin Eklund ur Bodens bås och fram till målvakten.

Efter att ha utbytt några ord åkte Vännström vidare med hjälmen uppdragen.

Albin Eklund körde då in sin klubba mellan benen på målvakten och trippade honom. Vännström föll och slog huvudet i isen.

Där blev han liggandes i ett par minuter. När kalabaliken lagt sig spydde Vännström i båset och senare omklädningsrummet.

Senare blev det färd till akuten. Han hade ådragit sig en hjärnskakning, blev sjukskriven och har fortfarande ont i huvudet och är stel i nacken.

Vittnen har för PT uppgett att de har hört Bodens tränare Petter Lasu Nilsson beordra trippingen från Eklund på Vännström.

– Det var ganska upphetsad stämning efter några intermezzon strax innan, och jag hörde klart och tydligt hur irriterade Bodens ledare var, säger vittnet.

– Men det var väldigt märkligt att höra tränaren Petter Lasu Nilssons klara ordergivning till spelaren nummer 7 (Albin Eklund).

"Ut och trippa Joel!"

– Jag hörde det hur tydligt som helst. Spelaren ställde sig upp blixtsnabbt, åkte ut från båset, ut på isen och fram mot Piteås målvakt. Jag väldigt fokuserad efter vad jag hade hört, och kunde inte släppa händelsen med blicken, berättar vittnet.

Även andra vittnesuppgifter till PT gör gällande att Lasu Nilsson tydligt beordrade attacken. Flera har också sett Lasu Nilsson visa tecken för filmning i samband med att Vännström låg orörligt på isen.

Själv slängde tränaren på luren när PT ville ställa frågor och Boden hänvisar till att Lasu Nilsson inte gör några intervjuer den här säsongen.

Bodens sportchef Rolf Nilsson förnekade till Norrbottens Media att överfallet var beordrat.

– Jag vet om att så inte är fallet, så det kan jag starkt dementera, absolut, säger Boden Hockeys sportchef Rolf Nilsson, som är bror med Petter Lasu Nilsson, och fortsätter:

– Sen så tycker att det är märkligt att fokus läggs på det här. Vi slår Piteå tre av fyra gånger och i går (onsdag) gör vi in heroisk insats. Vi har sju spelare borta, lånar in spelare från Älvsbyn och åker till Piteå och slår ett lag som ska till allsvenskan på deras egen hemmaplan. Det tycker jag helt fantastisk, och då kan man ju undra varför fokus har hamnat här och inte på matchen. Sen är det väldigt olyckligt att det blir en skada, och det tycker jag är jättetråkigt i det hela.

I intervjun med NM dementerar Rolf Nilsson kraftigt att attacken skulle vara planerad.

Men du kan garantera att det inte varit ett beställningsjobb från Petter Lasu Nilsson?

– Absolut, och det står hela Boden Hockey för. Vi går inte ut för att skada någon spelare, aldrig. Sen så vet jag inte hur många skador vi haft. Det har varit fem hjärnskakningar och en knäled som farit ur led. Vi har valt att inte ha fokus på det. Det är väldigt tråkigt det som har skett, men ska vi börja ta det i media då blir det som att kasta tomater på varandra, och det vinner ingen på.

Enligt Nilsson var ledarna tydliga med att attacken inte var beställd.

– Absolut, absolut. De förnekar, å det grövsta.

Men en ljudinspelning från matchen som PT har tagit del av kastar ett nytt ljus över händelsen.

Den visar två saker:

Attacken mot Joel Vännström var planerad som en hämnd mot målvakten för en påstådd filmning tidigare under matchen.

Petter Lasu Nilsson försvarar det som hände.

Nedan följer en transkribering av ordväxlingen mellan Petter Lasu Nilsson och en person på läktaren.

Åskådare: Petter du är ett avskum.

Lasu Nilsson: Kom ner då jävla sopa. Kom ner här då om du vill.

Åskådare: Du är den fegaste jävla tränaren. Det är äckligt.

Lasu Nilsson: Vet du vad du...du är så jävla. Vet du vad du är? Du är stendum. Jag är ful och du är stendum.

Åskådare: Jag har filmat det du gjorde..(ohörbart) spelarna och målvakten våran.

Lasu Nilsson: Filmar. Han filmar ju, han divar ju... eller hur?

Åskådare: Sen går han och kräks i en hink är det filmning det?

Lasu Nilsson: (avbryter) Ååååh. Filmar. Han filmar ju, han börjar filma. Det är därför vi kör på honom. Fattar du inte det, då är du dum i huvudet.

PT söker Petter Lasu Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa