Förbundskaptenerna som tror på fem medaljer

I morgon börjar mästerskapet som har alla möjligheter bli en lång blågul fest.Förbundskaptenerna Magnus Ingesson, Piteå och Joakim Abrahamsson, Kalix, har höga mål för sitt lag.Själva har de chans att sätta ett avtryck i skidhistorien.

Förbundskaptenerna Joakim Abrahamsson, till vänster, och Magnus Ingesson har satt upp en hög målsättning inför skid-VM i Tjeckien. Fem svenska medaljer skall det bli! (Arkivbild)

Förbundskaptenerna Joakim Abrahamsson, till vänster, och Magnus Ingesson har satt upp en hög målsättning inför skid-VM i Tjeckien. Fem svenska medaljer skall det bli! (Arkivbild)

Foto: Jessica Gow / SCANPIX

LIBEREC2009-02-18 06:00
Det är åkarna som gör jobbet, men en stor del av ansvaret vilar tungt på kaptenernas axlar. De kommer att få bära hundhuvudet vid ett misslyckande, men kommer att hyllas om det skulle gå bra.
Fem medaljer är målet och det är högt med tanke på att det bara blev två vid senaste VM i Sapporo för två år sedan.
Inte minst i Norrbotten är förväntningarna högt uppskruvade.
- Jag har knappt varit hemma i vinter och har ingen riktig pejl på hur stämningen är. Men det är kul att det är så. Man är ju norrbottning i själ och hjärta, säger Magnus Ingesson.
Knock och chock
Tonen slogs an redan i värlcuppremiären i Gällivare där Charlotte Kalla gick på knock och Marcus Hellner stod för en chock.
Laget består ju inte bara av norrbottningar, även om en och annan skulle tycka att det vore idealet. Det finns ytterligare 15 åkare och massor av olika viljor som ska enas i svenskhotellet utanför Liberec.
Magnus Ingesson och Joakim Abrahamsson har till uppgift att skapa harmoni i gruppen och se till att alla drar åt samma håll.
Konflikter
Det har inte alltid varit helt friktionsfritt i det svenska landslaget. De senaste åren har varit stormiga och präglats av avhopp och konflikter mellan åkare och ledare.
Föhoppningsvis är det lugnare nu. Magnus Ingesson har som aktiv varit med om ett antal förbundskaptener under sin tid och har kunnat studera olika ledarstilar.
- Jag har kunnat lära mig bra saker och också sett mindre bra saker. Men i grunden får man köra efter sin egen stil.
Öppenhet
Öppenhet är ett ledord under Ingessons och Abrahamssons regim.
- Jag vill inte ha en massa tugg uppe på hotellrummen eller bakom ryggen på folk. Om det är något som de stör sig på ska de komma till oss direkt. Detsamma gäller den andra vägen.
- Även om det kan vara hårt att fronta en person direkt är det bästa sättet. Annars blir det lätt att det blir en höna av en fjäder.
Enligt Ingesson är det bra go i dagens landslag. Ett tecken på det är att åkarna hittar på saker vid sidan om den vanliga träningen.
Åkte kälke
- Och de gör det på eget initiativ utan att vi servererar dem olika aktiviteter. Senast vi hade en vilodag på höghöjdslägret i Seiser Alm var de ute och åkte kälke.
Nu väntar tio intensiva dagar är det tävling varje dag utom på måndag som är den enda vilodagen.
Magnus Ingessom vet vad en bra start kan innebära för resten av mästerskapet.
En tung start...
- Det blir lätt en massa tugg, mycket gnäll och felsökande. Så var det till exempel i Salt Lake City 2002 där det gick tungt för alla utom för mig personligen.
Överskuggades
Magnus Ingesson blev åtta och tog sin bästa mästerskapsplacering, men det överskuggades totalt av dramat kring Per Elofsson och Johann Mühlegg.
En bra start...
- Om det är någon som kliver fram blir det läge för andra att växa i skymundan och rida på vägen.
Ett exempel på ett sådant mästerskap är Val di Fiemme 2003 när medaljmålet överträffades med råge. Men då gick det desto sämre för Magnus Ingesson, som helst ville åka hem efter sina första lopp i mästerskapet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om