Spårlöst borta
PT har tidigare förklarat hur Piteå skidallians sköter längdspåren på Lindbäcksstadion. Nu vill långloppsåkaren och hälsoentreprenören Åse Borgeryd se en förändring. Inte för att alliansen gör ett dåligt jobb, men för att hon tycker att det ideella krutet borde gå till annat.
– Jag har läst artikelserien och funderat kring varför längdåkningen dör ut. Varför gör den det? Såklart eftersom att föreningarna – i stället för att arrangera roliga stafetter eller andra tävlingar och evenemang som ger människor mervärde i livet – måste dra skidspår och driva en stor anläggning. Den ekvationen är inte så peppande, säger hon.
För att jämföra drivs LF Arena i kommunal regi. Likadant är det med ett stort antal andra sporthallsanläggningar.
– De sköts av vaktmästare som är anställda, men när det handlar om skidsport är kulturen plötsligt att medborgarna ska göra jobbet. Jag kanske är en idiot som tänker fel, men jag känner många åkare som nog delar min åsikt.
PT ringer upp förre landslagsåkaren och SVT-experten Niklas Jonsson. Han är mer försiktig i sitt ställningstagande.
– Jag har inte full insyn i hur fördelningen ser ut, men jag tror att man behöver fundera hur driften ska fungera långsiktigt. Det kan vara känsligt med en skidallians när det blir byte av personer, det kan påverka mycket, menar han.
Samtidigt betonar Jonsson att längdspåren på Lindbäcksstadion i dagsläget är otroligt fina.
– Så fina spår har aldrig funnits i Piteå förut. Det är stor skillnad jämfört med när jag åkte på 90-talet, då man själv var ute och spårade på morgonen innan pistmaskinen kom ut.
Skidalliansen utgörs i dagsläget av nio föreningar. Bland dem finns inte XC Pite – klubben som Åse Borgeryd (tillsammans med Linda Mikaelsdotter Sälldin) startade för några år sedan.
Borgeryd berättar att man aldrig blivit tillfrågade om att ingå i samarbetet, men att det ändå inte skulle vara intressant.
– Det tittas kanske lite snett på vår förening, för att man tycker att vi borde vara där (på Lindbäcksstadion) och göra si och så. Vi vill gärna vara med och driva skidåkningen framåt på olika sätt. Det tror jag även draghundsklubben (som inte heller ingår i alliansen) vill, men då behöver man känna att det finns stöd från kommunen också, avslutar hon.