Stadion och elljusen försvann: "Nästan allt är borta"

Den som letar gamla skidstadion i Sjulnäs kommer inte att känna igen sig. Än mindre hitta den. Längdåkningen i Infjärdens SK är ett minne blott. "Nästan allt är borta", konstaterar Tony Berglund som var drivande i föreningen på slutet.

Tony Berglund var den sista skidtränaren kvar i Infjärdens SK, vars längdverksamhet upphörde för ungefär 15 år sedan.

Tony Berglund var den sista skidtränaren kvar i Infjärdens SK, vars längdverksamhet upphörde för ungefär 15 år sedan.

Foto: Andreas Elvstrand

Längdskidor2022-03-02 06:30

Spårlöst borta

Byarna runt Infjärden förknippas främst med fotboll men i området finns även en rik historia av längdåkning. I både Långnäs och Roknäs bedrevs sporten redan på det tidiga 1930-talet. 

Efter en sammanslagning 1966 bildades Långnäs-Roknäs SK, men eftersom att idrottsklubben i Sjulnäs också ingick i samarbetet ändrades namnet 1990 till Infjärdens SK. 

undefined
Längdåkningen i Infjärden lär ha nått sin peak under slutet av 80-talet och början av 90-talet. Den här bilden, tagen vid gamla skidstadion i Sjulnäs, är från mars 1994.

Ungefär då nådde också verksamheten sin kulmen, men när Kenneth Johansson blev tränare runt millennieskiftet hade det redan börjat ebba ut. 

– Vi var inte så många, men vi höll i alla fall igång. Det var en bra funktion, minns han.

– Ett tag tror jag att vi hade tre aktiva grupper. De yngsta hade "skidkul" som vi kallade det, sedan fanns en mellangrupp samt en grupp bestående av lite äldre ungdomar. 

Kenneth Johansson är numera bosatt nära Jönköping. Han flyttade från Sjulnäs 2005 varpå Tony Berglund – som sista skidentusiast kvar i ISK – ensam gjorde ett försök att fortsätta driften. Men han insåg snabbt att det inte var lönt. 

– Det kändes tråkigt att vara den som lade ner skidorna i Infjärden men det fanns inget annat alternativ. Vi behövde vara minst fem deltagare varje träningstillfälle för att idka verksamhet och det var vi inte på slutet, förklarar han. 

undefined
Stora delar av skogen där elljusspåret gick har förvandlats till ett kalhygge, men när PT besöker platsen finns i alla fall ett dagspår uppdraget i Sjulnäs.

Och nu går området där anläggningen brukade ligga knappt att känna igen. 

– Skidstadion finns inte kvar och inte elljusspåret heller. Nästan allt är borta. 

När PT besöker platsen har någon låtit dra ett dagspår, men halva skogen där elljusen hängde har avverkats och på ängen där stadion en gång fanns betar i dag hästar på somrarna. 

Kenneth Johansson, som aldrig haft vägarna förbi Sjulnäs sedan flytten söderut, tycker att det är tråkigt att höra. 

– Men det är kanske litegrann tidens tand. Skidor är en tuff sport och det finns tv-spel och mycket annat som lockar, och om man ser till Infjärden är fotbollen av stark tradition. Det är väl det de flesta håller på med där, resonerar han. 

undefined
Vid Kyrkplan i Sjulnäs står i dag en av de gamla skidstugorna – upprustad med omklädningsrum och kiosk.

Vid fotbollsanläggningen på Kyrkplan hittas också några av de sista kvarlevorna från längdåkningen. Där står nämligen en av de gamla skidstugorna. 

– Den är uppfräschad och fin och nyttjas friskt av ungdomslag i fotboll. Den har två omklädningsrum med duschrum och även en kiosk, berättar Lars-Ivar Pettersson. 

Han är kassör i ISK och var själv aktiv längdåkare i föreningen fram till slutet av 1970-talet. Därefter tog fotbollsintresset över, men lojaliteten mot skidorna kvarstår och faktum är att klubben fortfarande ingår i Piteå skidallians. 

– Fastän vi själva inte har någon verksamhet fortsätter vi hjälpa till när alliansen håller i tävlingar. Det sker såklart i mindre omfattning nu när vi inte har några egna åkare, men vi är ett gäng fotbollsmänniskor och supportrar som brukar ställa upp, förklarar Lars-Ivar Pettersson.

undefined
Tony Berglund, Infjärdens SK

Längdåkningen i Infjärden må vara spårlöst borta, men lever fortfarande kvar i mångas hjärtan. Bland de gamla ledare Sporten pratar med går nostalgin inte att ta miste på. 

Tony Berglund minns att verksamheten "bara dog ut", men fick aldrig riktigt ta farväl. 

Det får han göra nu: 

– Jag vill rikta ett varmt och hjärtligt tack till alla ungdomar som en gång var med och bidrog till fina minnen längs skoterdragna längdspår i Sjulnässkogen, förstås med den klassiska varma saften som alltid ingick i träningarna!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!