Spårlöst borta
SM-veckan är förbi och Piteå Elit SK gjorde succé. När skidfesten skulle summeras kunde klubben visa upp inte mindre än elva guldmedaljer, inklusive sex lagguld.
– Helt magiskt. Dels var det roligt att se den folkfest som blev efter pandemin, för det tyder på att skidsporten fortfarande är stor i Pitebygden, och rent sportsligt var det såklart också ett otroligt bra SM för klubben, säger Per Jervfors.
Men framgångarna ska inte tas för givna.
Under vintern har Sporten berättat hur lokala föreningar, anläggningar och tävlingar på barn- och ungdomssidan försvunnit. På sikt riskerar det att slå hårt mot Piteå Elit.
– Frågan är jätteviktig för oss. Att det finns en bred verksamhet i vårt närområde är också en förutsättning för att fler åkare ska fortsätta upp i åldrarna och kanske vilja göra en elitsatsning. Det är ett existensberättigande för oss.
Därför jobbar klubben med olika projekt för att försöka bidra till att vända trenden. Ett av dem går ut på att besöka olika skolor i syfte att förmedla rörelseglädje till barn.
– Inte minst är det viktigt ur ett samhällsperspektiv, för barns och ungdomars hälsa, att de rör på sig.
Sedan vore det förstås en bonus om fler ville börja åka skidor. Det skulle hjälpa återväxten i Piteå Elit som i dagsläget bygger en stor del av truppen på utsocknes stjärnor.
– Jag vill betona att de åkare som anslutit till oss senaste åren, Jonna Sundling samt Ebba och Fredrik Andersson, frågade om de fick komma till Piteå Elit. Vi har inte aktivt värvat dem, säger Per Jervfors och fortsätter:
– Att de ville komma hit är ett fantastsikt kvitto för vår verksamhet, men sedan har vi också en långsiktig vision om att ha fler åkare bosatta i Piteå. Det är något vi eftersträvar och arbetar för.
Antagligen skulle det bli lättare att marknadsföra sporten lokalt om Piteå Elits åkare syntes på orten oftare. Bland annat därför försöker klubben förlägga sina träningsläger hemmavid emellanåt.
– Om fler av våra åkare rörde sig på Lindbäcksstadion skulle det säkert ge en positiv effekt för alla barn och ungdomar som tränar på samma banor. Jag tror till exempel att många sett tv-klippet där Ebba Andersson är liten och leker att hon är Charlotte Kalla. Den förebild Charlotte är och den betydelse hon haft för svensk längdåkning går inte att beskriva.
Även om Piteå Elit står inför utmaningar bör nämnas att återväxten, kortsiktigt, ser hyperintressant ut.
Inför denna säsong plockades Eric Granström och Pål Jonsson in från Strömnäs GIF:s talangled. Snart kan Lisa Eriksson och Lisa Ingesson – två av världens mest lovande juniorer – gå samma väg.
– Det vore jätteroligt att se Lisa och Lisa åka för Piteå Elit, säger Per Jervfors.
Men i det långa loppet – om klubben ska behålla sin status inom svensk längdåkning – behöver föreningslivet runtomkring också frodas. Det är essentiellt att Strömnäs, Hemmingsmark och Norrfjärden inte faller ner i samma slukhål som Storfors och Infjärden.
Per Jervfors tror att det finns ett nyckelord som binder samman allt. "Glädje".
– Om man ser till alla duktiga åkare vi har i Piteå Elit i dag, så är den gemensamma nämnaren att alla älskar att åka längdskidor. Den glädjen måste vi försöka hitta, både till att vara ledare och till att barn och ungdomar ska vilja röra på sig. Det är vad allt bygger på.