Hotet mot skidsporten: "Nu finns inte mycket kvar"

Längdskidor i Piteå riskerar att gå en mörk framtid till mötes. De lokala tävlingarna har blivit färre och i många föreningar är barn- och ungdomsverksamheten spårlöst borta. I en ny artikelserie försöker PT-sporten reda ut varför.

Det är inte så himla längesen Piteå kunde stoltsera med en egen tävlingsserie i längdskidor. Nu har de lokala tävlingarna blivit färre och bara ett fåtal klubbar bedriver längre barn- och ungdomsverksamhet. (Arkivbild)

Det är inte så himla längesen Piteå kunde stoltsera med en egen tävlingsserie i längdskidor. Nu har de lokala tävlingarna blivit färre och bara ett fåtal klubbar bedriver längre barn- och ungdomsverksamhet. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Längdskidor2022-01-17 14:58

Spårlöst borta

Sporten längdskidor har länge brottats med dalande siffror vad gäller antalet aktiva åkare, men ganska långt in på 2000-talet hade Piteå fortfarande en egen lokal tävlingsserie där barn och ungdomar kunde tävla. 

Nu är det över tio år sedan "Pitedalens Grand Prix" dog ut, och ur askan har ännu ingen ny motsvarighet kommit fram. 

– Nej, tyvärr inte. Det var roligt på den tiden, då många föreningar fortfarande hade viss verksamhet igång, säger Björn Edenroth.

Han är ordförande i Piteå skidallians – en organisation där nio klubbar inom längdskidor, skidskytte och skidorientering ingår – vars syfte är att främja skididrotten lokalt. Bland många uppgifter ingår att samarbeta vid större arrangemang. Till exempel ska man anordna skidtävlingarna på SM-veckan i slutet av mars. 

undefined
Björn Edenroth är ordförande i Piteå skidallians, ett samarbete mellan olika föreningar som ska främja den lokala skidsporten. (Arkivbild)

Inte minst ansvarar alliansen för driften av skidanläggningen på Lindbäcksstadion, dit alltmer tränings- och tävlingsverksamhet flyttat genom åren. Till exempel har Lilla Karlavagnen, som tidigare brukade äga rum på Furuberget, hamnat där. Även Storforsloppet, medan tävlingen fortfarande levde kvar, lämnade Ursberget sista gångerna. 

– Hemmingsmark kör ju fortfarande Hemarännet på sin hemmaplan, men annars har mycket hamnat på Lindbäckstadion. Förut fanns en liten stadion i nästan varje förening och by, men nu finns inte mycket kvar, beklagar Björn Edenroth. 

Varför har det blivit så här?

– Det är kanske färre som åker, men framför allt tror jag att det blivit svårare att få tag i ledare. Det krävs att föräldrar engagerar sig och ställer upp, för de gamla eldsjälarna har blivit pensionerade och orkar inte längre. 

undefined
Piteå skidallians sköter driften av Lindbäcksstadion, dit alltmer verksamhet flyttat genom åren. "Förut fanns en liten stadion i nästan varje förening och by", minns Björn Edenroth. (Arkivbild)

Plötsligt finns bara Hemmingsmarks SK och Strömnäs GIF, samt i mindre utsträckning Norrfjärdens IF, som längre bedriver kontinuerlig verksamhet för barn och ungdomar inom grenen längdskidor i Piteå. 

– Jag antar att de föreningarna har större upptagningsområden i dag än förut, alltså att det kommer barn från närliggande byar och områden till dem som vill åka skidor, säger Björn Edenroth. 

På så sätt tror han att de klubbar som fortfarande är aktiva har ungefär lika många åkare nu som tidigare. 

Men ser skidalliansen en oroväckande utveckling? 

– Det är klart att det finns en oro. Visst skulle vi önska att fler föreningar hade verksamhet. Så är det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!