Han åkte lite skidor som barn, men först när han var 30 började intresset ta fart på riktigt. Då var det förstås inte läge att satsa på någon elitkarriär, men vid 49 års ålder bevisar Kay Rung att en landslagsdröm fortfarande kan slå in.
Fredag morgon påbörjas bilresan till finska Vuokatti där Masters World Cup, alltså VM för veteraner, avgörs den 9-16 februari.
– Jag åker inte dit för att vinna guld och är lite nervös eftersom att jag aldrig tävlat på VM förut. Jag utgår från att jag kommer att få spö, men man vet ju aldrig hur det går innan man försökt, konstaterar han.
Sedan två och ett halvt år tillbaka bedriver Kay Rung, tillsammans med Mats Långström från Bergsviken, en podcast om längdskidor. Den heter "Smala skidor" och fokuserar på hur de själva kan utvecklas som Vasaloppsåkare och samtidigt inspirera andra.
Landslagstränaren Stefan Thomson, Piteå Elits stjärnåkare Emma Ribom och norske skidlegendaren Anders Aukland är bara några exempel på profiler som gästat programmet.
– Oavsett vilka gäster vi har så handlar frågorna alltid om hur vi kan bli bättre med våra förutsättningar. Vad kan vi som har kontorskroppar och inte tränat 10 000 timmar lära oss av landslaget? Vi försöker vända på varenda sten för att optimera vår egen längdåkning, förklarar Kay Rung.
Så föddes också idén om att ställa upp i masters-VM. Inte minst blir det en fin milstolpe då han fyller 50 år nästa vecka.
– På den vägen började jag forska i det här och nu är jag anmäld och ska representera Sverige. Jag får låna en landslagsdräkt av Magdalena Pajala som också råkar vara min tränare. Den sitter väldigt tajt och enligt prognosen kommer det att bli kallt, så jag tänker att man får åka fort för att hålla värmen.
Poddkompanjonen Mats Långström följer inte med till Vuokatti, men kommer att finnas med på ett hörn ändå.
– Vi kommer att sända ett avsnitt från VM under veckan. I övrigt är han hemma och laddar för Vasaloppet. Men vi får väl se ... Han kanske får feber och hänger på nästa år, säger Kay Rung.
Själv gör han sitt första VM-lopp på söndag när det vankas 20 kilometer fristil och om mästerskapet går bra hoppas han få avsluta med stafett. Men oavsett om han tar plats i det svenska laget eller inte ser han fram emot ett äventyr i Finland han sent lär glömma.
– Även om jag snart är 50 år så lever jag drömmen som skidåkare.