För att tillhöra världseliten i längdskidor eller skidskytte räcker det inte med att vara vältränad. Skidor, underlag och valla är såklart andra viktiga komponenter. Det är där Luleå tekniska universitet (LTU) kommer in i bilden. Avdelningen för maskinelement är experter på tribologi.
– Det är läran om friktion. Vi håller på väldigt mycket inom industrin med till exempel kullager, men i våra drömmar och på vår fritid försöker vi även förstå hur skidor fungerar, berättar Roland Larsson.
Till forskningen hör att slipa och testa skidor samt mäta friktion, antingen ute i spåren på Lindbäcksstadion eller – under sommar och höst – inne i Arctic falls biltesthall.
Johan Casselgren är snöforskare vid LTU. Han visar upp en så kallad "skjuvmätare" som man tog fram förra våren.
– Den mäter maxvärdet hur mycket snön orkar hålla emot. Tanken är att det ska gå att ta med sig liknande instrument på tävling, så att man kan dokumentera vad man gör istället för att glida med en sko på snön och säga: "det här är rätt", förklarar han.
LTU gör satsningen i samarbete med Sveriges olympiska kommitté (SOK). Redan nästa år är det dags för OS i Peking, men Roland Larsson uppmanar till tålamod.
– Det kan ta flera år. Vi kan säkert lära oss någonting till OS 2022, men OS 2026 är mer intressant. En femårshorisont är kanske inte orimlig, tror han.