Pengaregn över länets nya stjärna: "En bonus"

Helgens världscupsuccé gav klirr i kassakistan. Johan Häggström samlade ihop 88 000 kronor i tyska Dresden.

Sporten har pratat med Johan Häggström som står över kommande helgs världscuptävlingar i tjeckiska Nove Mesto.

Sporten har pratat med Johan Häggström som står över kommande helgs världscuptävlingar i tjeckiska Nove Mesto.

Foto: Simon Jakobsson

Längdskidåkning2020-01-13 22:30

Det senaste året har Lilla Lappträsk-åkaren gått från klarhet till klarhet i längdspåren.

Karriären har gått spikrakt uppåt och i helgen tog Häggström karriärens första pallplats i världscupen när han slutade trea bakom fransmannen Lucas Chanavat och norrmannen Sindre Björnestad Skar i den individuella fristilssprinten.

Under söndagen fullbordade han helgens succé genom att sluta tvåa tillsammans med Marcus Grate bakom Frankrike i teamsprinten (fristil).

– Helt sjukt. Jag vet fortfarande inte riktigt vad jag ska säga. Man tror nästan inte på det, säger 27-åringen som var första svensk på vc-podiet sedan Calle Halfvarsson blev trea i finska Ruka i november 2018.

I och med tredjeplatsen i lördags är han totalfyra i sprintcupen med 200 insamlade poäng. Framför sig har han Chanavat (302), norrmannen Johannes Hösflot Kläbo (250) och ryssen Gleb Retivykh (206).

– Det är också sjukt. Jag var 25:a i sprinttotalen i fjol och mitt mål inför säsongen förbättra min placering i sprintcupen. Jag har nog redan lyckats med den målsättningen även om jag inte hade tävlat mer denna säsong, säger Piteå Elit-åkaren.

– Självförtroendet bara växer hela tiden. Det är kul att tävla just nu.

I slutet på januari väntar nästa sprintlopp i tyska Oberstdorf.

Sedan väntar sprint i Falun, Åre, norska Trondheim och Drammen samt den avslutande sprinttouren i Kanada och USA.

– Planen är att gå alla sprintar som är kvar på programmet. Sprinttouren i Nordamerika blir nog viktig. Är jag bra i den kan man samla ihop mycket poäng, säger Häggström som är 18:e åkare i totala världscupen.

Men det är inte bara poängen som har trillat in i med jämna mellanrum. Även plånboken har fått påfyllning.

Helgens dubbla pallplaceringar gav honom totalt 88 000 kronor i prispengar och totalt är han uppe i 115 000 kronor denna säsong.

– Det tackar man inte nej till, säger Häggström som har vunnit 75 000 kronor individuellt.

Prispengarna är en rejäl ökning jämfört med tidigare säsonger. Förra vintern körde han ihop 16 000 kronor och 2018 stannade summan på 4 800 kronor.

– Det blev en snabb ökning i helgen. Men vinstpengar är egentligen bara en bonus för mig, säger 27-åringen och fortsätter:

– Allt hårt arbete belönas. Som jag sagt i alla år, det är inte för pengarnas skull jag åker skidor. Om det hade varit så hade jag lagt av för flera år sedan. Så glassigt har det inte varit. Det här ger lite valuta för flera års möda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!