Sporten pratar med Emma Ribom via videosamtal när hon sitter ute på en terrass och strålar ikapp med solen i italienska Livignio, den pittoreska alpbyn som rankas en av de vackraste i alperna belägen drygt 1 800 meter över havet. Det är där som det svenska landslaget har laddat för att hitta den perfekta formen inför det stundande olympiska spelen i Peking, Kina.
– Det går väldigt bra och vi har det fint här. Solen skiner, perfekta skidspår, fina vyer och god mat så vi har inte mycket att klaga på, säger Emma Ribom som alltså har alla förutsättningar att se till att formen ska prickas in perfekt när prologen i sprinttävlingen inleds på morgonen tisdagen 8 februari i skidstadion i Zhangjiakou, 18 mil nordöst om Peking.
Där och då ska allt klaffa för OS-debutanten Emma Ribom från Kalix.
– Det gäller att ha en pangform när jag drar på mig nummerlappen och har jag en riktig pangdag, så har jag det som krävs för att vara med och fajtas där uppe. Det har jag visat många gånger, framförallt för mig själv. Men det gäller att göra allting rätt, då finns det alla möjligheter, säger 24-åringen.
Och för att göra allting rätt kan hon vända sig till en landsmaninna, också hon från Norrbotten, som vet allt om hur man gör allting rätt på stora mästerskap – en viss Charlotte Kalla.
– Charlotte är otroligt rutinerad och det är klart att det är en trygghet att ha med henne i truppen. Hon kan svara på alla frågar jag har och är väldigt duktig på att dela med sig av sina erfarenheter, säger hon.
Den Kalixfödda Ribom menar att det handlar om ett mentalt spel för att inte komma överladdad till start.
– Det handlar om att älska uppgiften och trivas med det, det pirrar i kroppen att det snart är dags, men jag försöker leva i nuet.
Hon känner också en trygghet inom sig själv inför OS, en känsla som också den påminner om hur Charlotte Kallas karriär sett ut.
– Jag har en erfarenhet med mig att jag ofta är som bäst när det gäller som mest, det är en väldig styrka speciellt när det kommer till mästerskap, säger hon.
Hon har under lägret i Italien haft tid att bygga upp sin form och hon menar att allt går enligt planen.
– Formen är stigande och på gång och det känns skönt. Jag känner en trygghet där jag står nu.
När den här texten publiceras har Ribom och övriga landslagsåkare dock lämnat Italien och är på plats i Peking.
Som alla vet vid det här laget har Ribom haft en strulig säsong fram till nu. Fina resultat i världscupen har blandats med två relativt svåra och efterhängsna förkylningsperioder. Och det är någon som sitter i bakhuvudet på 24-åringen, även om allt är frid och fröjd just nu.
– Så klart hade jag önskat en annan uppladdning än den jag har haft. Framförallt hade jag önskat att få tävla lite mer inför OS, säger hon.
FIS valde att ställa in de två världscuptävlingarna franska Les Rousses 14–16 januari och Planica i Slovenien 22–23 januari. Riboms senaste tävling var i Davos 12 december, och det kommer alltså vara knappa två månader mellan hennes senaste tävling fram till hennes första OS-lopp i Peking.
– Det har varit en guppig väg fram till nu och jag har inte kunnat tävla så mycket. Men jag har försökt att acceptera läget och nu har jag bara blicken framåt. Nu handlar det om att göra det så bra jag kan varje dag in mot OS, något mer kan jag inte göra, säger hon.
Ribom kommer inte köra den inledande skiathlonen utan kommer ha fullt fokus på sprinten i fristil som avgöras tre dagar senare. Ett upplägg hon gillar.
– Det känns skönt att få komma dit pigg och fräsch, sedan får jag ta det därifrån. Är jag sedan i fin form och får frågan att tävla i andra distanser så kommer jag inte tacka nej, såklart.
Men konkurrensen i sprinten är knivskarp, inte minst från sina landsmaninnor Maja Dahlqvist och Jonna Sundling, som dominerat sprintarna i världscupen inför spelen i Peking.
På de två världscupsprintarna som Ribom har kört den här säsongen har det blivit finalplatser i bägge två. Hon blev fyra i Lillehammer och sexa i Davos. De övriga har hon alltså missat på grund av sjukdom. Så kapaciteten finns för att vara med i hetluften när det ska avgöras i Peking.
– Jag hoppas jag och Johan (Häggström) kan sätta Kalix på världskartan, det vore häftigt, säger Emma Ribom.