Inför premiären: ”Dröm som går i uppfyllelse"

Senaste åren har hon stött på motgångar i form av sjukdomar och skador. Nu är Emma Ribom där hon sedan flera år tillbaka drömt om att vara. ”Det är jättehäftigt”, säger 21-åringen till Sporten.

Emma Ribom.

Emma Ribom.

Foto: Simon Jakobsson

Längdskidåkning2019-11-29 08:51

Intervjuerna avlöser varandra i åkarhotellet Ruka Suites i Finland inför helgens världscuppremiär.

Emma Ribom står med ett stort leende när Sporten får ett snack med henne inför minitouren som inleds med klassisk sprint under fredagen.

– Det här är verkligen jättehäftigt. Jag har suttit bänkad framför tv:n så många gånger och sett premiären här i Ruka, säger Ribom och fortsätter:

– Det är väldigt kul. Det är den här arenan jag drömt om att få vara på och få åka i världscupen. Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse i helgen. 

Förra helgen plockade hon två sjätteplatser samt en femteplats på tre dagar i Gällivarepremiären. Det gav henne en plats i Sveriges premiärtrupp till Finland.

– Jag kände att kroppen svarade bra och jag åkte bra skidor – det är jag väldigt glad över. Jag var jättenervös inför varje tävling i Gällivare. Men jag tycker att jag hanterade det bra, säger Ribom som lär få jobba med nervositeten även denna helg.

– Det är inget farligt att vara nervös. Jag ska bara jobba med den och ta dag för dag.

I vintras fick hon en försmak av världscupen när hon slutade 26:a i sitt första världscuplopp i norska Holmenkollens klassiska tremil. Helgen därpå ingick hon i den nationella landslagsgruppen under VC-tävlingarna i Falun och plockade hem en 25:e plats samt en 36:e plats.

Ändå ser hon helgens premiärhelg som något större.

– Det är första gången jag är med direkt från start och det känns speciellt, säger 21-åringen som verkligen ser fram emot loppen.

– Bara att få åka den där sista sprintbacken (in mot stadion) och känna hur det känns i verkligheten kommer att bli något alldeles extra.

Piteå Elit-åkaren har inte satt upp några resultatmål. 

– Sedan en tid tillbaka har jag försökt jobba bort resultatmålen och fokuserar mer på min prestation och det har varit vägvinnande för mig, säger hon och fortsätter:

– Jag tror det är en helg som passar mig bra eftersom att jag är ganska allround som skidåkare.

De senaste två säsongerna har Emma Ribom störts av avbrott i träningen. Körtelfeber och andra sjukdomar. Men dessa problem har hon numera lagt bakom sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!