Infjärdenslöftet och den allsvenske kaptenen

Det var i augusti 2014 som Piteå vann en målrik seriefinal mot Sandviken på bortaplan. PIF-löftet Robert Lidström dominerade mittplan tillsammans med en annan Infjärding, Anders "Göken" Lundgren, men det var en annan av planens aktörer som efter ett par tunga säsonger skulle se sin karriär skjuta i höjden.

Bosse Lundkvist

Bosse Lundkvist

Foto: Jens Ökvist/frilans

Krönika2021-04-24 06:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Piteå vann matchen med 4-3 under Johan Norberg och Jens Hedströms ledning. Tobias Modig avgjorde med en rökare i krysset för ett PIF där Richard Nordlund vaktade kassen och mittlåset bestod av William Olausson och Fredrik Lundgren. James Burgin var vänsterback och Henrik Millbert högerback i elva då som nu och en ung Gustav Rönnbäck Wallin fanns också med i truppen där de offensiva stjärnorna hette Arish Nouri och Tetteh Komey.

Men nu var det om PIF-löftet Robert Lidström och en blivande allsvensk lagkapten i Dergerfors vid namn Oliver Ekroth det skulle handla om. Lidström hade alla verktyg i sin låda för att bli en spelare för högsta serien. Han spelade den kommande säsongen i PIF-tröjan i division ett, men sedan falnade intresset för fotbollen och han valde mer eller mindre att kliva av sin satsning. Förra säsongen spelade han i moderklubben Infjärden på fotbollspyramidens sjätte trappsteg.

Oliver Ekroth, som var med om att se sitt lag släppa in nio bollar mot PIF den säsongen, fortsatte till Västerås. Med den klubben var han med om en femetta i baken när laget besökte LF Arena säsongen 2015, men sedan tog karriären fart sakta men säkert.

När Sportbladets Erik Niva skapade ett flersidesdokument om värmländska bruksklubben Degerfors fanns en lång mäss om lagkaptenen Oliver Ekroth viktiga roll. Det viskades till och med i ordalag om en av landets bästa mittbackar.

Söndag eftermiddag möts lagen igen i Sandviken och hemmalaget som närmast kommer från en 2-0-seger mot IFK Luleå ses som jättefavoriter.

Att fotbollskarriärer tar olika vägar är inget nytt under solen och ibland saknar man inte kon i stallet förrän boxen är tom. Felicia Rogic sprang mil efter mil längst fram i frontlinjen i PIF-tröjan säsongerna 2016 och 17. Den enorma arbetsinsatsen innebar förstås att skärpan i avsluten inte alltid fanns där. Idag ses hon som en av allsvenskans bästa anfallare i det Eskilstuna som kommer till Piteå på söndag. Piteå som endast förlorat en av de senaste tretton tävlingsmatcherna mot Eskils.

Risken för en snömatch a la den i höstas verkar ha suddats ut, men prognosen säger friska vindar och några minusgrader som köldfaktor. Frågan är om det kan kyla ned en annars glödhet Rogic.