Alla minns ju hur det slutade under coronans inträde i mars. Inget SM-slutspel, ingen tredjerond i allsvenska derbyt Björklöven-Modo och ingen kvalserie för några av gängen i Hockeyettan. Detta till trots blev det en upp och en nedflyttning under sommaren. Väsby gavs en allsvensk plats samtidigt som Karlskrona sparkades ned i ettan.
Det har sparkats en hel del under sommaren och hösten också. Än har ingen skridskospark träffat illa, men tyvärr tror jag att vi får höra många smärtsamma utfall från ekonomisk knockade klubbar och flera skopor av anklagelser sinsemellan. SDHL har redan startat och där har det rustats friskt på sina håll.
SHL-klubbarna har en överenskommelse om att skippa korttidskontrakt. Några av de allsvenska agerar tvärtom och det viskas att mängder av vassa collegespelare under NHL-klubbarnas vingar söker några månaders förkovring hos klubbar i Hockeyettan.
Allt detta samtidigt som det hörs nödrop från föreningar i alla nämnda svenska serier. De klarar enligt egen utsago inte ekonomin med spel inför begränsad publik, 50 eller 500. Hockeyettans ordförande Ronny Glysing hävdade att det handlar om i runda slängar 100 miljoner för klubbarna om säsongen spelas utan nämnvärd publik i hallarna.
SHL-klubbarna från norr har hållit sig inom ramarna hittills. Luleå har minskat spelartruppen med ett par och Skellefteå flaggar för nedskuren budget. Och en klassiker som Djurgården kliver in med en klen trupp i jämförelse med flera andra. Lågbudget rakt igenom. Djurgården hoppas givetvis att det ska skapas andra förutsättningar efter jul än de som troligen kommer att gälla före. Malmö är en annan storstadsklubb som får det tufft att konkurrera om inget oväntat händer.
Några av konkurrenterna till Luleå, Djurgården, Skellefteå och Malmö har agerat märkligt och tagit på sig spenderarbyxorna. Det blir intressant att se hur dessa behandlas nästa gång statliga pengar ska spridas över landets klubbar.
I Hockeyettan Norra kom ett skri från Kiruna AIF onsdag. Utan publik var det tveksamt om klubben skulle klara att genomföra säsongen.
Piteå, då?
Där lär det bli rusning efter de biljetter som erbjuds om det kommer ett beslut på 500 i hallen. Uppskattningsvis säljs 400 biljetter till matcherna i så fall. Ett ganska normalt publiktillstånd i LF Arena för ett lag som rent underhållningsmässigt är värda betydligt fler.
Division ett-norra ser för övrigt ut att bli ett riktigt getingbo. Boden siktar på allsvenskan igen. Teg och Kalix blir garanterat bättre än förra säsongen. Östersund och de båda Kirunalagen vill också vara med och slåss om en plats i Allettan. Om nu AIF inte drar sig ur i elfte timmen vill säga.
Piteå, som defilerat sig genom grundserien senaste säsongerna, har absolut ingen fri lejd till Allettan den här gången. Piteå har det bra ställt på målvaktssidan, en intressant backsida med bra blandning och många vassa karaktärer i forwardsuppställningen. Piteå kan nog mönstra två av division ett-ishockeyns vassaste offensiva formationer om nu nye tränaren Andreas Karlsson och assisterande sportchefen Jonatan Glader väljer att spela ut korten på det viset.
Hockeyettans grundserie med jämna tuffa matcher kan nog bjuda på lika bra underhållning, om inte bättre, än omgångar i SHL-lunkens mitt.
Frågan är dock inte om den mest hajpade hockeyserien blir den allsvenska. Kampen mellan norrmetropolerna Björklöven, Modo, Timrå och storklubbsbjässarna AIK och NHL-förstärkta Södertälje.
SHL, Allsvenskan och Hockeyettan kör alltså sina egna race. Det liknar på något sätt boxningens variant av alla olika mästarbälten. Svenska ishockeyförbundet borde en gång för alla sätta ned foten och bestämma vad som gäller, men troligen är det så att de tappat greppet om själva tävlingsbiten. Den här säsongen åker endast ett lag ur och endast ett tar steget upp från de olika "divisionerna". Om man tagit mer hänsyn till konsumenterna, alltså publiken i hallar eller framför betalkanalerna, borde det förstås varit minst två.
Hockeyälskarna pratar i termen om "säsongen". Många längtar dit och det gör jag också. Den stora frågan är dock tyvärr om den ens går att genomföra. Med eller utan publik...