Han lovade mig att Öberg skulle bli skidskyttets Zlatan

Styvt fyra vintrar sedan. Anna Magnusson hade känt på ett VM, men det här i Hochfilzen skulle bli juniorvärldsmästarinnan Hanna Öbergs första seniormästerskap.

Bosse Lundkvist

Bosse Lundkvist

Foto: Jens Ökvist

Krönika2020-12-11 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Solen strålade mot en klarblå himmel, men förutom en sjätteplats och en OS-biljett till stafettlaget var just vädret det enda som sken i gult och blått. Få kunde ana de monumentala genombrotten vi skulle få uppleva ett år senare.

Det spelade mindre roll där och då att tidigare förbundskaptenen Staffan Eklund innan mästerskapet mer eller mindre garanterade att de båda nämnda Piteåtjejerna plus lillasyster Elvira var garanterade framtida medaljöser. Inte där i början av 20-årsåldern för Anna och Hanna, men vänta bara.

Wolfgang Pichler hissade också en del under mästerskapet när vi fick en pratstund med demontränaren i samband med ett träningspass. Skyttetränaren Johan Hagström lovade att Hanna skulle bli sportens Zlatan och man tänkte...så pass.

Hagström urskuldade sig nästan för skyttet på vallen, liggande och stående, var lindrigt sagt inte bra där och då.

Året efter skriver vi OS i Pyeongcheang. Hannas guldmedalj, herrlagets stafettguld, ja de svenska skidskyttemedaljerna in alles. Ingen hundraoddsare för exempelvis mig som såg mästerskapet året innan i Hochfilzen. Det var snarare en tusenoddsare. En form av idrottens under. Och detta trots att hela den svenska expertisen lovat att något liknande skulle inträffa förr eller senare. 

Närmaste tolv dagarna är världscupscirkusen tillbaka i skidskyttets Mecka i den del av Tyrolen där flera länders gränser möts. Skidskyttets Mecka är det ett tiotal ställen i grannskapet som vill kalla sig, men just Hochfilzen är absolut en kandidat även om Ruhpolding, Antholtz, Obersdorf hävdar sin status högst upp bland alptopparna.

Magdalena Forsberg äger en gigantisk ikon-status i Sverige och i de här trakterna. Wolfgang Pichler menar att hon är en av världens främsta damidrottare genom tiderna. Och visst är 2 OS-medaljer, 6 VM-guld, 6 segrar i totala världscupen, 13 VM-medaljer 42 segrar i världscupen och 87 pallplatser i världscupen ett i det närmaste ofattbart CV. Att jämföra olika epoker och idrotter svårt och egentligen också gravt orättvist. Skidskytte- Magda är stor, men i mina ögon är sjukamparen Carolina Klüft och simmerskan Sarah Sjöström större och golfaren Annika Sörenstam absolut störst. När det gäller svenska idrottskvinnor genom tiderna alltså.

Magdalena Forsberg tog sig an skidskyttet som 26-åring. Hanna Öberg är 25 och i just den åldern slutade de två tyska Garmish Partenkirchen-giganterna Magdalena Neuner och Laura Dahlmeier. Hanna Öberg har i olika intervjuer berättat att hon tagit starkt intryck av Dahlmeiers totala dominans i Hochfilzen för drygt fyra år sedan. 

Närmare 1,4 miljoner följde de svenska stafettjejerna med systrarna Öberg, Hanna och Elvira, i spetsen när de vann i den disciplinen för första gången på tio år. Ingen blir förvånad om den svenska succén fortsätter med nya lagrar, i lag och individuellt närmaste tolv dagarna.

Förvånad, eller kanske ändå inte, blev man när Fifa presenterade världens topp 55-lista på tjejsidan från vilken bästa lirare ska röstas fram. Listan i sig är inget annat än ett hån mot damfotbollen. Här hittar man namn som inte ens har en ordinarie tröja i sina respektive klubblag och definitivt inte i landslaget. Följande fem svenska är nominerade: Nilla Fischer, Stina Blackstenius, Hedvig Lindahl, Kosovare Asslani och Magdalena Ericsson. Magdalena, given, och "Kosse" är en sak, men...