Den bildsköne fuxen Commander Crowe fick ingen lift av någon när han vann Elitloppet i går. Den 9-årige valacken var bara bäst och motståndarna talade unisont om en värdig vinnare. Commandern, eller CC som han också kallas, öppnade karriären med en massa raka segrar och när han som 4-åring vann Derbyt berättade statistiken om den elfte raka segern. Första gången som Commander Crowe förlorade var mot hästen Rocket Power i V75-mästaren på Åby som 5-åring. I dag har den svenske hästen, som fötts upp och tränats av finlandssvenskarna Petri Puro och Peter Ingves, startat 71 gånger och vunnit 48. Mellan 5-årssäsongen och i dag har han dock dragits med dåliga blodvärden från och till och hästen var chanslös när han testade elitloppet 2009. Efter ett år hos den franske demontränaren Fabrice Soulay reagerar Commander på såväl den svenska som på den europeiska travscenen igen. Svenskt, finskt och franskt. Den mångfacetterade hästen kördes dessutom till seger av en belgare, Martens.
Sju Solvallahästar var med i det sexton hästar starka elitloppsfältet. Ingen tog sig till final. Rix-hästen Sanity, vars tränare Malin Lövgren uttalat att hon hoppades att hysterin snart skulle vara över, gavs ett snabbare "Game over" än någon kunde ana. Efter ett ryckigt lopp i alldeles för tufft tempo fick de många delägarna se lampan slockna redan i slutkurvan. För kanonen Caballion var det slut redan innan det började, en startgalopp förstörde hans chanser. En annan som kunnat vara nära Commander Crowe på målfotot var Orrechietti. Kusken Örjan Kihlströms smygarupplägg passade inte den här gången. Hästen travade i mål till synes oförbrukad som fastlåst femma bakom ledarduon Commander Crowe och Arch Madness i ena försöket.
Apropå kuskar var otack världens lön för amerikanen Brian Spears. Hans snälla upplägg, när han släppte kommandot till Commander Crowe varvet från mål, gav nog Arch Madness andraplatsen. Tränaren Trond Smedshammar ansåg dock att Spears borde ha svarat. Spears är en superkusk som gjorde allt rätt i finalen anser jag. Däremot hade det varit kul att se bössor som Oyonneax och Rapide Lebel köras av kuskar som tillhör nordiska eliten. Snacka om hästar som tvingades agera högerytter i hiskeligt tempo. Annat med finaltrean Classic Grand Creu som kördes optimalt spårsnålt av suveränen Björn Goop.
Att så pass många svenska kanoner av olika anledningar hamnade i maskin eller på vingel var rena bingon för arrangörer som kör sina storlopp närmaste månaderna. Peabtravet i Boden är ett exempel. Nu blev det plötsligt ett ännu hetare miljonlopp. Jag kan tänka mig att namn som Caballion, Orrechietti, Iceland, Sanity och Formula One sneglar mot Östersund och Boden. Ett par av de franska hästarna kan också bli aktuella liksom gårdagens försöksvinnare, tillika titelförsvarare i Boden, Yarrah Boko. Vilket race vi har att se fram emot under midnattssolen om tre veckor.
Den stora snackisen i trav-Sverige för dagen handlar dock tyvärr mer om spel än om sport. Att en enda spelare kan plocka alla tre V7:or en och samma jackpotomgång är i det närmaste osannolikt. Att en tar hela potten händer då och då, men att sopa in tre system och vara ensam på banan är...ja, jag vet inte vad jag ska säga och tydligen var det väldigt få som visste något lördag afton. TV-experten Mikael Nybrink berörde ämnet, men i övrigt ganska tyst i medierna när röken skingrats. ATG vet förstås allt och det är dags att lägga korten på bordet kring siffer- och dataliren från länder som Nya Zeeland och Sydafrika. Jag tror att det handlar om gigantiska insatser till utvalda jackpotomgångar och det är inte alls säkert att siffrorna hamnar på plus under ett år med den taktiken. Snacket om insatser under spelets gång och hackade datorer kan man nog glömma. Det här är något annat. Vad lär vi nog bli varse om framöver. Bilden av ett mattesnille med enorma spelkunskaper är svårsmält.