Piteå tog poäng i premiären - igen

Piteå IF vet fortfarande inte hur det känns att förlora en allsvensk premiär. Ett nederlagstippat PIF kunde åka hem från Kristianstad med ena poängen i bagaget.- Sett över hela matchen var det väl rättvist med oavgjort, 1-1, kommenterade tränaren Stellan Carlsson.

Victoria Forsmark jublar över sitt mål och Josefin Johansson grattar.&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;

KRISTIANSTAD2013-04-15 04:57

- Piteå kom ut starkt första halvtimmen. Sedan kom vi tillbaka och i andra halvlek hade vi mer av spelet, sa Kristianstadtränaren Elisabeth Gunnarsdottir.

Lagen möttes i Gunnarsdottirs allsvenska debut som tränare. Den matchen var historisk även för Piteå, 3-0-matchen på LF Arena våren 2009. Inför gårdagens premiär hade lagen vunnit tre gånger vardera mot varandra. Ändå var det så att Kristianstad sprang ut som stora favoriter.

Olika matcher
- Det är olika matcher och förutsättningar varje gång. I början av förra veckan hade vi massor av skador. Nu kunde några av dem spela idag trots att de egentligen borde ha vilat, sa Elisabeth.

- Piteå är ett fysiskt lag som vinner många närkamper. Mot de flesta, ja alla andra, lag vi möter i allsvenskan vinner vi 60-40 eller mer i närkampsspelet, men inte mot Piteå, kommenterade Gunnarsdottir.

Piteå vann mycket boll på mittplan första halvtimmen. Victoria Forsmark prickade in ledningsmålet efter 16 minuter.

Lagkaptenen Sofie Persson hittade Markstedt med en perfekt crossboll.

- Och jag fick ett bra pass av Clara i min tur, konstaterade Forsmark som "sög fast" flera bollar under den timme hon spelade. Victoria hade även ett fint läge till 2-0.

- Jag fick inte riktigt träff på bollen där, berättade hon.

Halvträffar
Halvträffen från några meters håll räddades på mållinjen av Kristianstads Mia Carlsson som även lyckades rädda på linjen när Clara Markstedt prövade från ett par meters håll. Clara, stark och löpvillig i övrigt, fick på en så kallad strumprullar när en enkel bredsida nog passat bättre.

Piteås tyngd vid hörnor och andra fasta situationer kunde också ha burit frukt. Mot detta noterades Kristianstad endast för en riktigt rejäl chans. PIF-målvakten Lydia Williams räddade med fingertopparna när Susanne Mobergs kanon från högra hörnet av straffområdet var på väg in i krysset i 20:e minuten.

Williams testades rejält i andra halvleken. Främst efter ett par misstag av egna spelare. Backen Halberra Gisladottir missade en rensning varpå Miraja Banusic gavs öppet läge från straffpunkten. Faith Ikidi höll också på att ställa till det i slutminuten när hennes bakåtpass till Williams blev för kort.

Världsklassmål
Williams tvingades trots en inspirerad insats kröka rygg en gång i comebacken.

- Ett världsklassmål, menade PIF-tränaren Stellan Carlsson.

För de flesta på läktarplats såg det ut som en målvaktstavla.

Kristianstads 18-åriga supertalang Marija Banusic frispark från halva den offensiva planhalvan i vänsterläge landade i Williams vänstra kryss.

- Hört talas om skruv, sa Banusic med lite irritation i blicken riktad mot undertecknad under presskonferensen efter matchen.

Damfotbollens Zlatan
Den temperamentsfulla tjejen som värvats från division I-laget Sirius har i vissa fotbollskretsar kallats damfotbollens svar på Zlatan. Hon hann förutom frisparksmålet dra på sig en varning och tunnla Faith Ikidi i den första halvleken.

Hon har förstås fortfarande massor att bevisa men visst kan det här vara början på en karriär som bär spikrakt mot toppen.

Apropå varningar drog Piteås Johanna Andersson på sig en (läs sep artikel) och tränaren Stellan Carlsson fick efter påpekande från fjärdedomaren en påhälsning av domaren Annika Andric.

Carlsson som sällan gormar kring funktionärsinsatser konstaterade med en suck.

- 14-3 i frisparkar.

Andric var inte dålig, men i momentet innan Kristianstads frisparksmål var det en klar frispark åt andra hållet när Johanna Andersson attackerades ojuste.