Silver blev brons för Menning: "Imponerande"

Kanotisten Petter Menning såg ut att ha tagit EM-silver i München. Men efter en jurygranskning får svensken nu nöja sig med brons i stället.
–Sjukt imponerande att ta ytterligare en medalj, säger förbundskapten Per-Erik Rönnestrand.

Det blev EM-brons i stället för silver för Petter Menning i München. Arkivbild.

Kanot2022-08-21 14:22

I EM-finalen på distansen K1 200 meter såg den svenske veteranen till att bärga en ny medalj. 35-åringen var 27 hundradelar bakom segraren Roberts Akmens efter en urstark avslutning – trodde alla.

En jurygranskning och målfoto-undersökning följde och visade dock ett helt annat resultat. Akmens hade inte alls vunnit, och Menning var inte tvåa. Segrare var i stället Portugals Kevin Santos, medan Akmens tog silver och Menning brons.

– Sjukt imponerande att slå sig in och ta ytterligare en medalj. Det är få förunnat och det är en tajt gren, förbundskapten Per-Erik Rönnestrand till TT.

"Back in business"

Menning låg långt bak i fältet innan han fick upp farten rejält mot slutet och kunde säkra en medalj.

TT: En medveten taktik?

– Nej, han går ut med full gas, man har inte så mycket att spela på. Under hans förra storhetstid var ju de sista 30-40 meterna hans stora styrka. Sedan var det några år när han hade lite tyngre där men nu är han "back in business" på den delen, säger Rönnestrand.

Tyvärr för Menning blev det ju brons, snarare än silver efter jurygranskningen var klar. Men det var ingenting som tycktes störa förbundskaptenen nämnvärt.

– Helt i sin ordning. När det blir så tajt så är det ju bara ett inoffciellt resultat som kommer först. Vi såg med egna ögon att Santos skulle vara på pallen så vi förstod att det skulle bli en ändring. Ingen besvikelse, det är inte han som missar bronset och då är det ju inte lika illa.

Sverige i nio a-finaler

I finalen på 200 meter kajak slutade Rebecka Karlsson sist. Det gick inte mycket bättre för Melina Andersson som blev näst sist i kajakfinalen på 500 meter.

Damernas dubbelfinal på 200 meter kajak slutade i en femte plats för duon Linnea Stensils och Moa Wikberg. På herrsidan slutade Petter Menning och Dennis Kernen femma i b-finalen på 500 meter kajak.

Martin Nathell slutade åtta i finalen på 5 000 meter kajak. På damsidan blev Rebecka Georgsdotter nia på samma distans.

Förbundskapten Rönnestrand sammanfattar EM-turneringen:

– Vi gör ett bra EM. Vi är i nio a-finaler och det kan i bland vara vara viktigare än att bara ta medaljer. Att vi är med i många distanser. Petter visar att det går att ta medalj trots att vi bor i ett land som har is fyra månader per år.