Kåbdalis bland de första i Europa

Efter en varm höst var Kåbdalis Skidliftar bland de första i Sverige – och hela Europa – att öppna backen i lördags.– Självklart är det ju alltid en inofficiell tävling, säger David Gunnarstedt.

David Gunnarstedt är väldigt nöjd över att backen öppnade så tidigt. ”Man kan inte mer än njuta åt det jobb vi har gjort”, säger han.

David Gunnarstedt är väldigt nöjd över att backen öppnade så tidigt. ”Man kan inte mer än njuta åt det jobb vi har gjort”, säger han.

Foto: Christoffer Markström

KÅBDALIS2015-11-04 23:06

Kåbdalis Skidliftar är oftast en av de första skidanläggningarna att öppna på hösten. Varje år siktar man på att öppna lagom till höstlovet – och oftast lyckas man. I år blev det en utmaning på grund av det varma vädret, men lagom till lovets andra helg startade liften till Beckabacken.

David Gunnarstedt är en av fem personer som har kämpat med snökanoner och lyckas få till ett snödjup på 40 centimeter innan sjön bredvid backen ens har frusit.

– Normalt brukar vi få flera dagar i sträck under oktober där vi kan göra den snö vi behöver.

"Prestigegrej"

– Men i år har det varit utspritt. Vi har inte kört mer än två dygn, sedan har det varit uppehåll. Så det gör det till ett väldigt hårt arbete, säger David Gunnarstedt.

Han lägger stor vikt i att öppna först.

– Det är otroligt mycket värt. Det är jättekul desto fler som öppnar, för det behövs ju skidbackar så att folk kan åka. Men självklart är det ju alltid en inofficiell tävling mellan alla skidanläggningar och det är en jättestor prestigegrej att vara först, för det är ju det som räknas tycker vi.

"Känna och klämma"

Det lockar bland annat landslag.

– När det kom ut att vi skulle öppna så flög tyskarnas tränare hit enkom för att känna och klämma på backen och sedan flög han hem igen, säger David Gunnarstedt.

Håller sig temperaturen på fem minusgrader eller kallare i två dygn så tror han att ytterligare en backe är färdig. Han betonar även vikten av att sköta om backen ordentligt på hösten.

– När den väl fryser så fryser den ju ihop, och då är den som den är resten av säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!