Piteåklubben behöver större lokal: ''Går för lite pengar hit''

Utövarna från Judo Club Piteå anser att de inte får samma uppmärksamhet som andra sporter i Piteå, trots fina framgångar och intresse för judon. ''Kommunen borde satsa på en stor sporthall'', säger Mirbek Niiazaliev.

Bakre raden från vänster: Sam Zerpe, Elina Bergvall och Mirbek Niiazaliev.
Främre raden från vänster: Alina, Sanna och Sofia.

Bakre raden från vänster: Sam Zerpe, Elina Bergvall och Mirbek Niiazaliev. Främre raden från vänster: Alina, Sanna och Sofia.

Foto: Thomas Engstrand

Judo2024-08-09 07:30

Mirbek Niiazaliev och övriga utövare från Judo Club Piteå har tidigare uttryckt sitt missnöje med judons synlighet i Piteå, och hälsat sporten välkomna till deras träningslokal på Nygatan. På plats är Niiazaliev, Elina Bergvall, Sam Zerpe och tre barn som ska inleda kvällsträningen.

Niiazaliev tycker inte att deras lokal är dålig, men anser att den behöver vara bättre anpassad.

– Lokalen är anpassad för vanliga träningar, men för att vi ska kunna träna på högre nivå måste den vara bättre. Taket måste vara högre så att man kan klättra högre än 2-3 meter på ett rep, ett litet gym vore bra. Vi måste kunna träna fysik och kondition mer här i hallen. Det är jätteviktigt för oss.

– Ska vi ha match så går det bara på två olika mattor, tillägger Bergvall.

Niiazaliev har tidigare tränat i betydligt större sporthallar, och anser att en ordentligt anpassad sporthall skulle behöva vara runt 5-6 gånger större än deras nuvarande.

– Till exempel i Boden finns det en jättestor hall, vi har varit där och tränat. Samma gäller Luleå och Skellefteå. Det gäller inte bara judo utan andra kampsporter till exempel karate. 

undefined
Inne i träningshallen. På mattorna finns det utrymme för lättare övningar som kullerbyttor, men inte tillräckligt med utrymme för större grupper.

Enligt Zerpe är intresset för kampsport stort i Piteå men han tycker inte att pengarna på olika idrottsgrenar spenderas rättvist.

– Både pojkar och flickor är intresserade av att börja med judo. Den yngre generationen förtjänar en bättre hall. Det satsas otroligt mycket pengar på fotboll, jag förstår det eftersom det är huvudsporten i Piteå. Också på hockeyn satsas det mycket pengar. Inom judon har vi ändå kommit längst och har flest meriterade medaljer, men det tas inte upp. Det går för lite pengar hit, säger Zerpe.

Niiazaliev anser att de absolut inte anklagar Piteå kommun, men att det vore värt för dem att satsa på en sporthall för att kunna synliggöra judon.

– Jag tycker att kommunen borde satsa på en stor sporthall med ordentliga omklädningsrum där man kan träna olika kampsporter. Det finns två ishallar i Piteå där underhållet kostar hur mycket som helst, en sporthall kan man städa själv. Strömkostnader finns men det är inte lika dyrt som en fotbollshall eller ishall. Det räcker att dra på sig en judodräkt och komma hit och träna, tillägger Niiazaliev.

undefined
Kvällens träning är redo att dra igång.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om