Wallins mörka säsong i Luleå: "Minns knappt något"

NHL-veteranen Niclas Wallin fick betala ett högt pris för sin framgång med flertalet hjärnskakningar. Allra värst var det under karriärens sista säsong, i Luleå Hockey. "Där började det svarta i min hockeykarriär", säger Niclas Wallin i podcasten Ett stenkast från Delfinen.

Niclas Wallin är veckans gäst i vår podcast Ett stenkast från Delfinen.

Niclas Wallin är veckans gäst i vår podcast Ett stenkast från Delfinen.

Foto: Petra Älvstrand

Ishockey2021-03-17 09:23

Bodensonen var en spelare som få trodde på i unga år. Men han motbevisade tvivlarna och tog sig hela vägen till NHL.

Höjdpunkten på hans karriär var förstås Stanley Cup-segern med Carolina Hurricanes säsongen 2005-2006. 

Men Niclas Wallin fick betala ett högt pris för sin framgång. Under karriären drabbades han av flertalet hjärnskakningar och den värsta tiden var under karriärens sista säsong i Luleå Hockey, 2011-2012.

Där åkte han vid olika tillfällen på två allvarliga smällar, som blev början på slutet av hans karriär. 

– Jag minns inte så mycket från den sista säsongen (i Luleå Hockey) om jag ska vara ärlig, säger Niclas Wallin.

Under försäsongen 2011 tacklades han bland annat i ryggen under en match i Tjeckien av Liberecs Jaroslav Kudrna. Där det konstaterades att han drabbats av ytterligare en hjärnskakning. 

– Under karriären har jag haft ett antal hjärnskakningar, antalet är väl oviktigt. Men det är endast vid tre tillfällen som jag slagits medvetslös och den i Tjeckien var en av de gångerna, säger Niclas Wallin.

Några månader senare, vid jul, fick han en ny smäll och åkte på ytterligare en hjärnskakning.

– Jag slocknade inte, men jag var illa däran efter det. Jag var borta till slutet av februari och den smällen ledde till något av en depression. Jag har valt att inte göra så stor grej av det, men sagt som det är när folk frågat mig om det, säger han och fortsätter:

– Det tog ett år för mig innan jag kunde vara bland folk och höra ljud, det är något som är problematiskt än i dag. Sitter jag i en stor grupp där folk pratar, äter och det klingar i tallrikar blir jag väldigt trött.

Niclas Wallin slutförde säsongen men fick sedan beskedet av Luleå Hockeys dåvarande läkare Yelverton Tegnér att det var dags att gå i pension. 

– En tuff period och det är fortfarande tufft då det inte var på mina egna termer, men livet går vidare, säger han.

I dag driver han ett familjeföretag tillsammans med sin pappa och bror.

– Nu har jag andra grejer som jag håller på med, och jag ångrar inte en dag av allt det jag gjort med hockeyn. Smällar hör till sporten, det vet alla som håller på med det här, säger Niclas Wallin.

Hur mår du nu?

– I dag mår jag väldigt bra. Nog har kroppen tagit stryk från hockeyn, men vad ska du säga? Du har fått bra betalt för det, det är under en kort tid och det är värt det. Just det här med hjärnskakningar är någonting jag varit tvungen acceptera för att kunna gå vidare. Man kan inte gräma sig över det.

– Det finns ju de som har det bra mycket värre än jag har haft det.

NHL-veteranen har undersökt sin hjärna och fått ett skönt besked. 

– Just demensen är jag otroligt rädd för, men de tester som gjorts hittills har bara visat positiva svar. Det känns bra. Klart att andra saker tagit stryk också men överlag så går jag runt och ler om dagarna, säger han.

I avsnittet, som kommer publiceras på samtliga podcastplattformar, samt vår sajt, under torsdagen, berättar Niclas Wallin också om det tårfyllda samtalet efter att han vunnit Stanley cup, tiden i NHL, guldet med Brynäs, varför han inte gillar dagens hockey, hur det gick till när han värvades till Luleå Hockey, och livet efter hockeykarriären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!