AIK föll tungt hemma mot HV71

Skellefteå AIK sköt 34 skott på mål men fick bara in en puck bakom HV71:s målvakt Lina van Noort på söndagen. Efteråt var tränaren Martin Lindh rejält besviken på sitt lag:

Mikayla Lantto blev Skellefteås enda målskytt trots att laget sköt 34 skott på mål.

Mikayla Lantto blev Skellefteås enda målskytt trots att laget sköt 34 skott på mål.

Foto: Andreas Forslund / CHB Photos

Ishockey2024-09-22 16:28

Återkomsten till SDHL har inte varit smärtfri för Skellefteå AIK även om laget i premiärhelgen imponerade när de var nära att ta poäng från det notoriska topplaget Linköping och sedan två dagar senare vann tre poäng borta mot Djurgårdens IF. 

Men allt det positiva från den helgen var som bortblåst när laget vände hem för dubbelmöten på hemmaplan – en helg som startade med den historiska premiärmatchen hemma mot Frölunda där det gästande topplaget var numret större och vann med 0-4. 

På söndagsförmiddagen fick sedan AIK:s damer chans till revansch när HV71 kom på besök. Men trots att de svartgula tjejerna sköt långt fler skott än gästerna fick man bara in ett mål och i förlängningen kunde HV71 avgöra matchen. 

Efteråt var Martin Lindh, ny tränare i Skellefteå AIK, märkbart irriterad över insatsen:

– Jag är ganska missnöjd faktiskt, det är alldeles runt och alldeles för individuellt; alla vill bara köra på egen hand och göra poängen själva för att vara stjärnan på isen, säger han och fortsätter:

– Det är så vi spelar och inte så vi förmedlat vårt budskap. I Skellefteå AIK ska vi sätta laget före jaget så jag är otroligt besviken på hur vi spelar i den här matchen. 

I slutet av den tredje perioden, vid ställningen 1–1, fick AIK ett gyllene läge att avgöra matchen när de fick spela över 90 sekunder i fem-mot-tre. Men i stället för att driva upp pucktempot och tvinga HV71:s tre spelare på isen att förflytta sig gick pucktempot ned. 

Det känns som ni kastar bort ert läge i fem mot tre?

– Jag kan bara instämma och återigen, det är inte så vi tränar och det är inte så vi ska spela. Det var många som ville vara hjältar där ute men att börja tänka så är att börja i fel ände. 

Varför blir det så?

– Jag vet inte, men det är något vi ska ta reda på direkt här och åtgärda. 

I sekvensen innan förlängningsavgörandet var Ida Kuoppala fri på väg mot mål när hennes klubba slogs ur händerna, men domarna friade och i spelvändningen avgjorde HV71 till Skellefteås stora ilska.  

– Det är en solklar utvisning och det erkänner domarna efter matchen också, men det är ju så dags då. De kan ju inte göra något åt det efteråt, säger Martin. 

Matchfakta

Skellefteå AIK – HV71 1–2 (0–0, 0–1, 1–0, 0–1)

Målen: 0–1 (23.00) Evelina Arvidsson (Johanna Adolfsson, Elin Svensson), 1–1 (51.34) Mikayla Lantto, 1–2 (62.06) Kajsa Armborg. 

Skottstatistik: 34–25 (12–6, 8–9, 14–8, 0–2) 

Utvisningsminuter: 10–12 (2–4, 4–4, 4–4) 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!