Den då 26-årige forwarden hade en turbulent säsong i allsvenska Malmö bakom sig när han i maj 2012 tackade ja till ett kontraktsförslag från Luleå Hockeys dåvarande sportchef Lars ”Osten” Bergström.
Tränaren Jonas Rönnqvist trodde mycket på Linus Klasen och gladdes över att få möjligheten att arbeta tillsammans med honom.
– Jag tyckte att han hade det mesta, säger Jonas Rönnqvist och fortsätter:
– Men han behövde bli bättre i spelet utan puck, och mer effektiv när han hade pucken.
– Jag tror att hans agent hade lagt märke till att många av de som kom till Luleå Hockey blev bättre spelare, och tänkte att det kanske kunde vara en bra miljö för honom, säger han sedan – och tillägger:
– Och han tog enorma kliv och var totalt sett en mycket bättre spelare när han flyttade vidare.
Thomas Sjögren:
– Så var det. Han behövde göra en förändring för att kunna ta det där sista klivet som spelare, och vi tyckte att de hade de bästa tränarna.
Det var en omställning för Linus Klasen att komma till Luleå Hockey, där det ställdes helt andra krav på honom än i hans tidigare klubbar.
– Jag tror Linus tyckte det var tuffare än vad han trodde att det skulle vara, men han köpte verkligen det, säger Jonas Rönnqvist.
– Jag minns att Linus upplevde att han fick mycket kritik mellan bytena där i början någon gång. När jag frågade vad tränarna brukade säga så berättade han att de ville att han skulle backchecka hela vägen ned till egen mållinje. Jag sa åt honom att skita i att tänka på det där med att göra poäng ett tag och göra som tränarna ville och någon gång i slutet av den säsongen satte det där sig. Då sa de åt honom att han fick göra vad han ville när han hade pucken, säger Thomas Sjögren.
För att orka med den hockey som Jonas Rönnqvists och Thomas ”Bulan” Berglunds lag spelade behövde Linus Klasen förbättra sin fysik.
– Han var inte i någon vidare form när han kom upp hit. Han låg efter i det mesta. Men det kändes som att han hade bestämt sig, säger Luleå Hockeys fystränare Petter Pettersson och fortsätter:
– Det finns många exempel på spelare som har pratat om att ta tag i det. Men det är en annan sak att faktiskt göra det. I hans fall handlade det inte bara om träningen. Utan även om kosten. Så för honom var det en livsstilsförändring. Och han krigade verkligen. Han ville ofta köra mer i gymmet och brukade stanna kvar efter isträningarna och nöta.
– Han pratade om att hyra ett hus någonstans i Stockholm sommaren efter den första säsongen i Luleå. När jag sa att jag tyckte han borde stanna kvar där uppe och träna som ett svin påpekade han att hälften av spelarna som skulle vara där var juniorer. Men han gjorde det och när folk frågade varför svarade han alltid att han skulle vara bäst i ligan nästa säsong. Under den där tiden förbättrade han också sitt skott för att inte vara lika förutsägbar, säger Thomas Sjögren.
Han fortsatte att engagera sig i Linus Klasen, och hörde inte bara av sig till sin klient.
– Han brukade ringa mig också, han ville veta hur det gick för Linus, säger Petter Pettersson.
Thomas Sjögren:
– Det är en sak om man spelar i en tredje- eller fjärdekedja och inte har så mycket speltid. Men för att klara av det som en roll i en förstakedja innebär krävs det en helt annan fysik, och det hade jag varit på honom om många gånger.
– Jag minns att jag ringde honom 15 minuter efter en match mot AIK, då han hade gjort två mål och tre assist, säger han sedan – och tillägger:
– Då var han på väg till gymmet för att köra tunga ben.
Det tog Linus Klasen ett halvår att bygga upp sin fysik och anpassa sig till Jonas Rönnqvists och Thomas ”Bulan” Berglunds spelsystem.
Men inom Luleå Hockey hade man tålamod med honom.
– Vi visste att det skulle ta ett tag, säger Jonas Rönnqvist och fortsätter:
– Men han gjorde ett bra slutspel den första säsongen, och under sin andra säsong slog han ju poängrekordet.
Efter sin 57-poängssäsong valde Linus Klasen att lämna Luleå Hockey för spel i Lugano. Under sina fem säsonger i den schweiziska storklubben gjorde han total 300 poäng. Men i mitten av december bestämde den nu 34-årige forwarden sig för att flytta tillbaka till Norrbotten.
– Det är en go kille med nära till skratt och det känns kul att han kommer tillbaka. Han ringde mig kort efter att det hade blivit klart, vi hade ett långt samtal. Han längtar verkligen upp hit, säger Petter Pettersson.
Han tillägger sedan:
– Jag känner fystränaren som han brukar jobba med när han är i Stockholm under somrarna. Han har berättat att han brukar vara superpeppad när han kommer dit, och att han har tagit steg varje sommar. Och Linus har berättat för mig att han har gym i sitt hus i Schweiz och en fystränare som hjälper honom när han är där.
– Han har fortsatt att träna på samma sätt som han gjorde i Luleå. Om han är lika snabb som då vet jag inte, men han är minst lika stark. Han hade bra draghjälp av Fredrik Pettersson de första åren i Schweiz. De brukade träffas vid åttatiden och träna i en timme och 15 minuter. Efter det gick de ut och sköt och tränade på powerplayvarianter i en kvart innan det var dags för lagträningen. Det hjälpte Linus mycket. Och han har ju ett enormt driv och självförtroende och kommer våga ta de där avgörande passningarna och skotten. Luleå saknade en sådan spelare förra säsongen. Han vet också att ”Bulan” kräver förväntar sig att han gör samma saker som alla de andra spelarna i laget. Så jag tror jag tror det finns goda möjligheter till en bra återförening. Att det inte är lika mycket hakningar och fasthållningar och efterslängar som i Schweiz kommer också gynna honom. Men jag misstänker att han kommer dra på sig en del utvisningar i början av säsongen, för han är van vid en helt annan bedömningsnivå. I Schweiz tillåts ju betydligt mer, säger Thomas Sjögren.
Fotnot: Det är fortfarande ovisst när Linus Klasen kommer kunna ansluta eftersom han och hans familj, som bor i Ticino i Schweiz – där över 3 000 coronafall har konstaterats, i dagsläget inte kan ta sig hem till Sverige.