AIK riskerar böter: ”Tragiskt”

Snusdosor och petflaskor kastades in mot isen i samband med måndagens finalmatch. Skellefteå AIK har blivit anmälda till tävlingsnämnden och riskerar böter – i tre olika fall. ”Det blir vi som förening som får ta smällen”, säger säkerhetsansvarige Janne Holmström.

I samband med SM-final två kastades saker mot isen. Nu är Skellefteå AIK anmälda till tävlingsnämnden – för tredje gången i slutspelet.

I samband med SM-final två kastades saker mot isen. Nu är Skellefteå AIK anmälda till tävlingsnämnden – för tredje gången i slutspelet.

Foto: Ola Westerberg

Ishockey2024-04-23 19:20

I samband med måndagens andra SM-final mot Rögle visades vid flertalet tillfällen texten ”Kasta inte in saker på isen” på jumbotronen. Skellefteå AIK:s säkerhetsansvarige Janne Holmström berättar att klubben blivit anmälda till tävlingsnämnden just på grund av inkastade föremål.

– Området mellan publiken och sargen är obehörigt område, och besöker du det är det ett brott mot ordningslagen. Det innebär också att kasta in föremål på isen och området nedanför sargen är ett lagbrott, konstaterar Holmström.

Inkastade föremål har varit ett problemområde under slutspelet.

– Nu under slutspelet har det varit tragiskt sett till inkastade saker. Jag kan förstå att det är mycket känslor, men tyvärr klarar inte alla att hålla temperamentet i styr och det blir vi som förening som får ta smällen, säger Holmström och fortsätter:

– Som igår, då kastades det in en snusdosa och flera petflaskor. Alla åker inte in mot isen, men det landar på obehörigt område.

undefined
”Jag kan förstå att det är mycket känslor, men tyvärr klarar inte alla att hålla temperamentet i styr”, säger säkerhetsansvarige Janne Holmström.

Vid ordningsstörningar som inkastade föremål och pyroteknik kan matcharrangören anmälas till tävlingsnämnden, som i sin tur beslutar om varningar och även böter.

Om enskilda personer kan identifieras får de enskilt stå till svars, men om så inte är fallet får AIK som förening betala. 

Riskerar AIK böter för de här förseelserna?

– Ja. Varje match är en enskild händelse, så om vi har flera matcher riskerar vi flera anmälningar och därmed böter.

Hur många matcher har ni blivit anmälda för i slutspelet?

– Det är uppe i tre matcher nu.

Janne Holmström påpekar att det är just ordningsstörningarna med inkastade föremål som varit ett problem.

undefined
”Det ska vara stämning och skrik och känslor, men man måste försöka begränsa sig”, säger säkerhetsansvarige Janne Holmström om publiken. Personerna på bilden har inget med de inkastade föremålen att göra.

Hur har slutspelet varit i övrigt?

– Det finns egentligen ingenting att klaga på förutom just dessa moment. Det ska vara stämning och skrik och känslor, men man måste försöka begränsa sig. Om man slänger en halvfull flaska och den slår någon i bakhuvudet eller om du kastar in ett mynt som ingen ser och någon åker på det – det kan bli katastrofala följder, säger Holmström, men noterar att matchserien mot Linköping var stökig.

– Helgen med dubbelmöte mot Linköping var orolig, men mycket av det stöket skedde utanför arenan. Vi hade en händelse, en misshandel som blev polisanmäld, men annars har det varit ganska lugnt just i anslutning till arrangemanget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!