Savolainen efter krossen: "Kan ännu bättre"

Luleå Hockey körde gasen i botten i den första kvartsfinalen mot Linköping. Två mål på 26 skott i den första perioden följdes upp av ytterligare fem i en övertygande 7–0-seger. "Jag vet att det här laget kan ännu bättre", sa Ronja Savolainen efter matchen.

Linn Peterson, Luleå Hockey/MSSK.

Ishockey2020-02-19 22:38

Två jämna matcher varvades med två utskåpningar till Luleås fördel i grundserien, där de regerande mästarinnorna vann tre av fyra möten. Senaste matchen, i fredags blev en jämnare historia. Men Luleå hade gjort sin läxa inför den första kvartsfinalen.

– Vi kollade mycket video. Vi kollade på sånt som vi absolut inte får göra som ett lag. Då fick vi en bra start också. Sedan var det som att vi slappnade av och då kom de mycket hårdare på oss och då var det som att vi tappade taget, säger Ronja Savolainen och fortsätter:

– Vi förbättrade allt och det syntes. Vi gjorde allt tillsammans och det var därför vi fick den starten vi fick.

Det syntes. Gästerna trampade gasen i botten; Petra Nieminen skickade in ett slagskott över vänstra axeln på hemmalagets Elin Suonpää efter knappt sju minuter. Och Suonpää fick fortsätta jobba när Luleå i rask takt radade upp chanser. 2–0 kom efter drygt 15 genom Noora Tulus.

Tvåmålsledningen var i underkant då Luleå fick iväg hela 26 skott på mål i den första perioden - mot Linköpings fyra. Ett idogt försvarsspel hos gästerna gav hemmalaget stora svårigheter.

Linköping inledde mittperioden bättre och skapade ett par chanser. Det varade i knappt tre minuter. Då vände spelet tillbaka och Michelle Karvinen kunde på fin passning från Jenni Hirikoski göra 3–0. Karvinen var sedan involverad i Luleås 4-0-mål där Johanna Fällman nätade. Femman kom också när Linn Petersson överlistade Suonpää med ett välplacerat skott mellan benskydden.

Tempot sjönk i slutakten men Luleås målfabrikation var inte över. Savolainen själv pricksköt 6–0 och Szofia Jokai Szilagy fastställde slutresultatet till 7–0.  Men enligt Savolainen finns det mer att få ur Luleå.

– Vi kanske inte ska dippa ibland. Nu får vi åka hem och jag tror att vi kommer att bli roligt. Jag vet att det här laget kan ännu bättre.

Matchfakta

Kvartsfinal 1:3

Linköping-Luleå/MSSK 0–7

Målen: 0–1 (06:46) Petra Nieminen (Nicolina Jensen, Pernilla Forsgren), 0–2 (15:08) Noora Tulus, 0–3 (22:44) Michelle Karvinen (Jenni Hiirikoski), 0–4 (25:22) Johanna Fällman (Nicoline Jensen, Michelle Karvinen) PP, 0–5 (38:24) Linn Peterson (Noora Tulus), 0–6 (53:00) Ronja Savolainen (Chiho Osawa, Wilma Sjölund), 0–7 (56:29) Zsofia Jokai Szilagy (Wilma Sjölund).