Persson minns historiska dynastin – sörjer kamraterna

Under början av 80-talet fick Stefan Persson, från Piteå, lyfta Stanley Cup-bucklan med New York Islanders fyra år i rad. Nu har tre av lagkamraterna från den ikoniska dynastin gått ur tiden. "Det är väldigt tragiskt", säger den forne storbacken.

Stefan Persson föddes i Umeå men växte upp i Piteå. Han är en av fyra svenskar som vunnit Stanley Cup fyra gånger. Titlarna kom på rad när New York Islanders blev mästare 1980, 1981, 1982 och 1983. (Arkivbild)

Stefan Persson föddes i Umeå men växte upp i Piteå. Han är en av fyra svenskar som vunnit Stanley Cup fyra gånger. Titlarna kom på rad när New York Islanders blev mästare 1980, 1981, 1982 och 1983. (Arkivbild)

Foto: Bildbyrån

Ishockey2022-06-02 17:30

Bland den yngre generationen är det kanske få som i dag vet vem Stefan Persson är. För dem kan vi tala om att han var först från Piteå att sätta foten i NHL. 

Och han gjorde det med enorm framgång. 

För att sätta allt i perspektiv är Tampa Bay Lightning dubbel regerande Stanley Cup-mästare, men för att finna ett lag som vunnit tre raka titlar får man backa bandet 40 år. Då lyckades New York Islanders med den bedriften – och lite till. 

1980, 1981, 1982, 1983. 

Fyra årtal Stefan Persson, nu 67 år, minns med enorm glädje. Än i dag tänker han ofta tillbaka på den tiden. 

– Visst blir man påmind ibland när man läser i tidningar eller kollar på matcher, speciellt när man ser lag vinna finalen, då känner man igen sig och förstår den totala lycka spelarna upplever, säger han. 

undefined
Sammanlagt vann New York Islanders 19 raka matchsserier i Stanley Cup-slutspel under sina glansår. Det är än i dag ett överlägset rekord i NHL. (Arkivbild)

Ingen svensk har vunnit Stanley Cup fler gånger. Men tre svenskar har lika många titlar. Anders Kallur, som tillhörde samma dynasti i Islanders, är den ena. Nicklas Lidström och Tomas Holmström, med Detroit Red Wings, är de andra. 

Holmström brukade visa upp pokalen hemma i Piteå på somrarna. Den möjligheten hade inte Stefan Persson. 

– Jag var (tillsammans med Kallur) förste europé som vann Stanley Cup, så på den tiden fanns inga regler kring hur bucklan skulle följa på turné med spelarna. Jag brukade ha den på Long Island en dag innan jag åkte hem till Sverige. 

På senare tid har dessvärre de roliga minnena blandats med regelbunden sorg. Bara sedan årsskiftet har tre av Perssons lagkompisar från Islanders glansdagar avlidit. 

> I januari gick Clark Gillies bort vid 67 års ålder. 

– En fantastisk lagkapten och fin kille. Han behandlade alla lika och var väldigt ödmjuk, minns Persson. 

> I mars dog Jean Potvin, 72. 

– Vi bodde nära och delade ofta bil till träningarna. Han blev först såld men senare (efter semifinalförlusten mot Rangers 1979) tyckte vår tränare Al Arbour att det var lite spänt i omklädningsrummet. Då fick han (Potvin) komma tillbaka, bara för den typ av person han var.

> I april avled Mike Bossy. Han blev 65.  

– Det finns en svensk (Håkan Loob) som nått 50 mål under en NHL-säsong. Bossy gjorde över 50 mål nio säsonger i rad innan han (på grund av ryggproblem) var tvungen att sluta. 

Bossy dog i lungcancer. 

– Han rökte så jag ser väl att det kan finnas en koppling. Men det är väldigt tragiskt givetvis, säger Persson. 

När han pratar om sina bortgånga lagkamrater far många minnen genom hans huvud. Inte minst alla de titlar de vann tillsammans.

undefined
New York Islanders med Stanley Cup-bucklan 1983. Längst till höger står Stefan Persson med Anders Kallur bredvid sig. Till vänster om pokalen vinkar backlegendaren Denis Potvin, lillebror till Jean som avled tidigare i år. (Arkivbild)

Ur Piteåsynvinkel kan Stanley Cup-finalen 1982 lyftas fram lite extra. Då vann New York Islanders över Vancouver Canucks där Lars Lindgren – en annan back från stan – spelade. 

– Jag minns att vi träffades på en middag när Lasse sa "Jag tror vi har chansen att slå er". I mitt huvud tänkte jag att "Nej fan, Lasse, det har ni inte". Det kan låta kaxigt men så bra var vi. Vi hade ett jäkligt bra lag och ett enormt självförtroende. 

Persson och Lindgren är barndomsvänner och växte upp på Snickargatan bara ett stenkast från LF Arena. Genom ett hål i ett staket brukade de gena till hockeyplanen. 

Senare skulle de bli nyckelspelare i Piteå IF:s A-lag, vilket kom att innebära några spännande äventyr både på och utanför isen. 

– Efter träningarna åkte vi ibland en sväng i Lasses folkvagn och köpte hamburgare på busstationen. Den där jädra bilen var livsfarlig. En gång gjorde vi en u-sväng på Sundsgatan när dörren flög upp och jag höll på att slungas ut. Nej, den folkvagnen var inte mycket att hurra för, men vi tog oss runt i alla fall, minns Stefan Persson och skrattar. 

undefined
År 2020 blev Stefan Persson invald i svensk ishockeys Hall of Fame. I dag lever han pensionärlivet, men verkar fortfarande inom Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd. (Arkivbild)

Båda är fortfarande verksamma inom hockeyn. Lindgren är scout för Vancouver Canucks medan Persson sitter med i Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd. I övrigt är han pensionär och försöker titta på NHL när matcherna spelas vettiga tider på dygnet.  

Denna säsong kan han konstatera att en ny back från Piteå debuterat i ligan: Nils Lundkvist i New York Rangers. 

– Rangers har ett riktigt bra lag och det har varit lite tufft för honom att få istid, men det är ändå en fördel att komma till en klubb som det går bra för. De är inne i en positiv utveckling och det torde gynna honom också. Jag tror att det kommer att gå jättebra för Nils, hyllar Stefan Persson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!