Piteå Hockeys sportchef: "Det är hårt men rättvist"

"Det är hårt men rättvist". Så reagerar Piteå Hockeys sportchef Anton Wallsten på att fyra klubbar: Bäcken HC, KRIF Hockey, Kristanstads IK och Strömsbro IF, nekas elitlicens och tvingas bort från Hockeyettan.

Strömsbro IF är en av klubbarna som tvångsnedflyttas från Hockeyettan. Därmed uppstår också en vakans i den norra serien där Piteå Hockey förstås spelar. (Arkivbild)

Strömsbro IF är en av klubbarna som tvångsnedflyttas från Hockeyettan. Därmed uppstår också en vakans i den norra serien där Piteå Hockey förstås spelar. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Ishockey2024-07-22 17:10

Det var vid lunchtid på måndagen som Svenska ishockeyförbundet meddelade att de fyra klubbarna, som för ett par veckor sedan nekades elitlicens av Hockeyettan, inte får något gehör för sina överklaganden. 

Därmed står nu helt klart att alla fyra tvångsnedflyttas och i stället får spela i division 2 kommande säsong. 

– Det är lite överraskande på ett sätt, men sen är det en svår situation för nämnderna. Om de skulle släppt igenom ett lag, vad hade då sagt att de inte borde släppt igenom resten också?, frågar sig Anton Wallsten innan han fortsätter: 

– Jag skulle säga att det är hårt men rättvist. Samtidigt lider jag otroligt med alla spelare, ledare, ideella arbetare och fans till de här föreningarna. 

Normalt sett ska Hockeyettan bestå av 40 lag runtom i landet. Tidigare har Arboga, Tumba och Kovland tackat nej till platser och nu har även Värmdö gjort detsamma, skriver KM Hockey

KB65 och Malung har också fått frågan, men med så här kort varsel är det osett om de heller är intresserade. 

Oavsett verkar det inte som att det blir en liga med 40 lag kommande säsong? 

– Nej, men 36 lag med fyra niolagsserier skulle funka, tänker Anton Wallsten. 

undefined
Anton Wallsten och Kjell-Anders Johansson är sportchef respektive ordförande i Piteå Hockey. (Arkivbild)

En av förklaringarna till att Bäcken, KRIF, Kristanstad och Strömsbro inte klarar elitlicensen är att ligan skärpt reglerna på eget kapital. Där har kravet på klubbarna ökat från fem till åtta procent av omsättningen. 

Kjell-Anders Johansson, som är ordförande i Piteå Hockey, tycker att det är tufft. 

– Men nästa år är det sagt att det eventuellt kommer att ligga på fyra procent, säger han. 

Finns risk för att Piteå Hockey de närmaste åren kan hamna i samma läge som de här fyra klubbarna? 

– Ja, det kan säkert hända nästan alla klubbar, men vi har klarat oss i år även om vi haft det jäkligt jobbigt och fortfarande har stora krav på oss själva där vi sätter ekonomin i fokus. Vi vill inte hamna i en fälla där vi riskerar nedflyttning eller kontrollår. Vi vill ha en stark ekonomi och då får vi jobba med det. 

Bland annat därför har Piteå Hockey senaste par åren jobbat med en tajtare spelarbudget, men Kjell-Anders Johansson tycker att laget inför kommande säsong ser slagkraftigt ut. 

– Vi har ett bra lag. Vi har värvat jättebra med många fina talanger. Ifjol var det också många som sa att: "Det blir inget bra lag", men så var vi ändå bättre än innan. Unga talanger blommar och vill uppåt och visa framfötterna. Det är sådana vi vill satsa på, säger Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!