”Om man kan hjälpa till då hjälper man till”

Från Luleå Hockey till räddningstjänsten. Urban Wikberg från Arvidsjaur gör en insats för samhället – genom att hoppa in som ambulansförare. Och han har bara beröm att ge för sina nya kollegor. ”De har en fantastisk kunskap och ett stort hjärta”, säger Wikberg.

På ny plats. I vanliga fall bossar han över Luleå Hockeys juniorer. Nu hoppar Urban Wikberg in som ambulansförare.

På ny plats. I vanliga fall bossar han över Luleå Hockeys juniorer. Nu hoppar Urban Wikberg in som ambulansförare.

Foto: Mattias Friberg

Ishockey2020-04-18 08:45

I vanliga fall känner vi Urban Wikberg som junioransvarig för Luleå Hockeys herrjuniorer. Men nu gör han också inhopp som ambulansförare på räddningstjänsten i Luleå.

– Jag är en resurs när de har kris och så. När det gäller ambulansen så har förarna där sjuksköterskenivå och de behövs ibland på Sunderbyn. Och så blir de sjuka ibland. Då träder jag in. Jag har inte sjuksköterskekompetens utan jag får sköta det som jag får göra med min kompetens, säger Wikberg.

Vad får du lov att göra när ni behandlar patienter?

– Allt som inte gäller det medicinska. En brandman får aldrig ge medicin. Men hjärt- och lungräddning, allt annat som är hands on har vi utbildning på. Men inte att ge adrenalin och liknande. 

Wikberg har hittills mest sköt transporter mellan Sunderbyn och Umeå sjukhus.

– Då kan de bemanna de skarpa ambulanserna, om jag får uttrycka mig så, med rätt kompetens så att det inte ska drabba nån i en olycka eller i en kris. De som blir sjuka ska inte drabbas i kristid.

Wikberg har tidigare bland annat jobbat som räddningschef i Arvidsjaur och han är utbildad brandmästare. Och det var därför han fick frågan om han kunde hjälpa till.

– Det var ingen tvekan. Om de behöver min kompetens och man kan tillföra något. Då hoppar jag givetvis in i den samhällskris vi är i nu. Man är uppfostrad så. Om man kan hjälpa till då hjälper man till.

Han har lärt sig mycket de här veckorna, men är mest imponerad av sina kollegor.

– Det ger ju en själv mycket kunskap också. De är fantastiskt duktiga. Det är en insikt man får nu. Jag skulle känna mig ganska trygg om jag fick hjärtstopp i Luleå, om du förstår vad jag menar. För de är så fantastiskt duktiga. Det är väl så med alla ambulanssjukvårdare. Men det har man fått insikt när man jobbar med dem. De har en fantastisk kunskap och ett stort hjärta. De sätter verkligen patienten i fokus.

Finns det nåt i idrotten som påminner om jobbet som ambulansförare eller brandman?

– Ja, massor. Lagsammanhållningen. Att man kan lita på varandra. Räddningstjänsten, inte ambulanssjukvård, är som gjord för lagarbete. Du måste kunna lita på de du jobbar med. Att de inte springer därifrån. Många bär ditt liv i famnen så att säga.

En brandman och en hockeyspelare behöver ha samma egenskaper för att fungera bra i laget.

– Att man är en trygg person och kan funka i en grupp. Den delen är sjukt viktig i just det här gebitet. Det vill vi förmedla inom lagidrotten också. Man är kanske inte bästis med alla, men du måste förstå helheten och att du är en bricka i spelet. Tar inte jag mitt ansvar, då är det nån som blir straffad i slutändan. 

Urban Wikberg är junioransvarig i Luleå Hockey och han jobbar 40 procent som korttidspermitterad för klubben.

– Det är en annorlunda situation vi är i och det är en tråkig situation.

När det gäller juniorlagen har man tagit beslut om att strunta i försäsongstesterna. Det blir mer att spelarna får sköta sin träning själv.

– Vi vet inte vad som händer. Om vi tar ett beslut att vi kör så här denna vecka och så kanske det kommer bulletiner som gör att vi måste göra om. Det blir mer att vi tar det vecka för vecka och så försöker vi möta myndigheternas önskan om social distansering. Det kan ju alla förstå att om vi ska samlas i stora grupper i gym… Det går ju inte.

”Skapa sig en trygghet"

Urban Wikberg tycker att de som kan ska lära sig hjärt- och lungräddning. 

”Jag tycker faktiskt det. Det finns det som tillhandahåller såna utbildningar. Det handlar om att skapa sig en egen trygghet. I hemmet måste jag kolla mitt brandskydd och att jag har en släckare och så. Det är samma med sjukvården. Vad kan sannolikt hända med mig och mina nära och kära?”, säger Wikberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!