Mr Östersund: "Hockeyettan får inte nog med respekt"

Norrbotten har fyra lag i hockeyettan. Samtliga när antagligen en avlägsen dröm om att ta steget upp i allsvenskan – men det är en dyr dröm. "Vi ökade budgeten med 18 miljoner kronor", säger Östersunds klubbchef Kjell-Åke Andersson.

Kjell-Åke Andersson, klubbchef i Östersunds IK

Kjell-Åke Andersson, klubbchef i Östersunds IK

Foto: Håkan Stridblom

Ishockey2023-12-24 18:00

Det finns ganska många klubbar i hockeyettan med målet att ta steget upp i allsvenskan. Den senaste klubben att ta sig upp från den norra hockeyettan är Östersund. Vi träffade klubbens starke man och klubbchef Kjell-Åke Andersson och han förklarade det stora jobbet som ligger framför den klubben som tar sig upp i seriesystemet.

– Det är fortfarande så att det svåraste är att gå upp. Hockeyettan ÄR bra och det finns 40 lag som slåss om en enda plats, säger Andersson och fortsätter:

– Det är klart att vi i hockeyettan ville visa att vi var någon. Jag tror att Boden och Piteå är i samma position, men man måste komma ihåg att det finns sju eller tio lag till i hockeyettan som vill samma sak.

Våren 2022 stod det klart att Östersunds IK klarade av att ta steget upp i hockeyallsvenskan – men att ta steget och klara sig kvar krävde mycket.

– Vi pratade med andra klubbar som hade varit länge i allsvenskan och insåg – budgeten måste växa och den måste växa ordentligt, säger Kjell-Åke Andersson som är klubbens stora man.

Östersunds drag var att öka budgeten från 14 mijoner kronor till 32 miljoner.

Andersson har varit klubbchef i omgångar och när han inte har varit det så har han varit tjänstledig för att vara tränare för laget. Säsongen 2021/22 skulle vara hans sista som tränare.

– Det var bestämt innan säsongen att jag skulle återgå till tjänsten som klubbchef. Då kom tankarna "Va fan jag kommer ångra mig resten av livet om jag kliver av nu". Då ändrade jag min plan till att göra ett år i allsvenskan som tränare. 

Han tränade laget fram till att Roger Forsberg lämnade Bodens HF för Östersund – sedan gick han in på kontoret igen för att ta plats i chefsfåtöljen igen.

Men det stora arbetet var inte gjort i och med avancemanget. Det stora arbetet bestod i att ge laget en chans att klara sig kvar i serien.

– Det var inte så många dagar av firande innan jag insåg att nu måste vi fundera. Vad det krävs för att vi inte ska ta hissen ner efter en säsong.

Där kom diskussionerna med de andra klubbarna in i bilden. Andersson och Östersund stod inför faktum att öka sin budget markant.

– Det var inte bara det. Vi fick också rådet att satsa pengarna på den sportsliga delen, säger Andersson innan han ger ett tips till lagen som tar steget upp.

– Försök lös det mesta ideellt på sidan om för att få så mycket pengar som möjligt på isen – men det går inte att begära hur mycket som helst hur länge som helst.

Östersund hade under ganska många säsonger varit en av klubbarna med störst budget i hockeyettan utan att lyckas ta steget.

– Vi hade haft ambitionen i flera år, men det utan att ha resurserna. Vi låg väl kanske femma i hockeyettan sett till lönebudget, men vi visste att det fanns lag som låg betydligt högre än oss.

Östersund hade till och med uttalat sagt att man skulle gå upp – men med det också satt en press på föreningen.

– Vi gick all-in ett år och misslyckades. Då stod vi där efter säsongen och kom på att det inte var så begåvat gjort. Så det vi sa sedan var att vi går gärna upp, men utan att riskera klubbens ekonomi. Vi slutade sätta ett datum för när satsningen skulle bära frukt, säger Andersson.

Varför var det inte bra att sätta ett datum på när man vill upp?

– Jag tror att om man sätter upp en treårsplan för att gå upp så visar man att man underskattar hockeyettan.

Andersson är öppet kritisk till hur seriesystemet ser ut i dag och han vill istället att det ska finnas fler chanser att avancera till såväl allsvenskan som SHL.

– Det är för svårt att ta sig upp ett hack i seriesystemet oavsett om det handlar om ettan eller allsvenskan. Det syns tydligt när det kommer stora lag från SHL till allsvenskan och blir kvar där.

Men den 29 april 2022 är för evigt inskrivet i de jämtländska historieböckerna.

Avslutningen på kvalserien går till historien som en av de mest rafflande. Men två minuter kvar av matcherna mellan Halmstad och Hudiksvall samt Nybro och Östersund så var det Hudiksvall som var klar för allsvenskan – men ett par sena mål vände på det hela.

– Givetvis var det en jäkla massa tur när vi lyckade. Men det var en tur som vi hade förtjänat på något sätt. Det är väl klart att det var helt fantastiskt. För oss var det som att vinna Stanley Cup för vi hade hållit på så länge och vi gjorde något för Östersund, säger Andersson slutligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!