Kanada tog revansch – vann klart i premiären

Kanada förlorade OS-semifinalen mot Tyskland 2018. Men någon skräll blev det inte den här gången. Kanada vann premiärmatchen i Peking med 5–1.

Eric O'Dell, till höger, firar ett av Kanadas mål i 5–1-segern mot Tyskland i OS-premiären.

Eric O'Dell, till höger, firar ett av Kanadas mål i 5–1-segern mot Tyskland i OS-premiären.

Foto: Petr David Josek/AP/TT

Ishockey2022-02-10 16:26

Tyskland nådde överraskande final i herrarnas OS-hockey i Pyeonchang 2018, där det till slut blev silver. På vägen fram besegrade man då såväl Tre Kronor i kvartsfinal som Kanada i semifinal.

I öppningsmatchen av vinterspelen i Peking möttes nationerna på nytt. Kanada är å ena sidan rejält försvagat då NHL-spelarna saknas i OS-hockeyn även den här gången. Å andra sidan saknar laget inte lyskraft. I truppen finns bland andra tre av de fem spelarna som valdes först i NHL-draften i fjol: backen Owen Power samt forwardarna Mason McTavish och Kent Johnson.

Och klasskillnaden lyste igenom.

Kanada tog kommandot direkt – såväl i det fysiska spelet som i målgörandet. Halvvägs in i den första perioden stod det 3–0 på resultattavlan i kanadensisk favör.

Tyskland spelade upp sig i andra perioden och fick lite kontakt genom Växjöspelaren Tobias Rieders 1–3-reducering.

Men närmare än så kom inte 2018 års succélag. Två minuter därpå pricksköt backen Maxim Noreau in 4–1 i powerplay. Kanada vann till slut med 5–1.

I gruppens andra match körde USA över hemmanationen Kina med 8–0.

I morgon är det spelledigt för lagen i grupp A. Men på lördag smäller det då rivalerna Kanada och USA drabbar samman på morgonkvisten, svensk tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!