För en och en halv vecka sedan meddelade Riksidrottsnämnden (RIN) att man gav Boden Hockey rätt i sin sak. RIN meddelade att Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelse strider mot svensk lag. Och att föreningen Hockeyettans villkor att Boden Hockey måste underteckna ett samarbetsavtal mot dess vilja, strider mot i Sverige gällande allmänna avtalsrättsliga principer.
Innan ärendet hamnade hos RIN, för andra gången i ordningen, hade Boden Hockey AB och den ideella föreningen Boden Hockey ansökt om dispens från kravet att vara medlem i ligaorganisationen Hockeyettan för att få delta och spela i förbundsserien Hockeyettan. Det vill säga att laget vill fortsätta spela i division 1 men inte behöva sända sina matcher under Hockeyettans tv-avtal med ATG.
En ansökan som Svenska ishockeyförbundet (SIF) avslog. Boden Hockey överklagade beslutet till Riksidrottnämnden (RIN), som den 26 mars undanröjde det överklagade beslutet och återförvisade det till SIF för en ny handläggning och beslut.
Ärendet togs upp på nytt men ännu en gång avslogs ansökan om sändningstillstånd samt ansökan om dispens från kravet att vara medlem i Hockeyettan.
I sitt beslut namngav förbundet vilka som hade röstat för och emot. Tre av totalt tio ledamöter reserverade sig mot beslutet. De röstade med andra ord för att Boden Hockey hade rätt.
Fem dagar senare, den 6 april, valde Hockeyettans styrelse att skicka ut en kommentar kring beslutet till samtliga klubbar i Hockeyettan. Där valde de att namnge vilka de tre personerna var som hade röstat mot ligaföreningen och försökte misstroendeförklara dessa ledamöter i ett tresidigt dokument.
– De (Hockeyttan) kanske upplevde att det här var deras bästa sätt att få ut sitt budskap på. Men jag tror att man hade nått längre om man hade fört en annan diskussion. Det här blir ju smutskastning och det är inte kul. Smutskastning leder sällan till någonting bra, då kan man istället föra en positiv dialog och sätta sig in i varför de reserverade sig, säger Anders Zetterström, valberedningens ordförande i SIF.
Ledamöterna det handlar om är Eva Werkelin, Göran Tidström och Mats Larsson. Vi har varit i kontakt med dessa, som avböjt att kommentera Hockeyettans agerande och istället hänvisat till Zetterström.
– Man kan ha olika uppfattningar som Hockeyettan har i det här fallet utifrån vad de tycker, men man måste se till helheten. Om det är så att regelverket är felaktigt skrivet, då får man titta på det och göra om det så att det passar. Nu har ju uppenbarligen RIN skrivit i sitt beslut att man bör se över regelverket för att det är felaktigt skrivet. Då är det ju faktiskt så att både Mats Larsson, Eva Werkelin och Göran Tidström haft rätt i sin reservation.
– Sen ska vi också våga ha högt i tak och diskutera olika frågor i svensk hockey, det är jätteviktigt. Men att de blir hängda för det här av Hockeyettan, det är jättetråkigt.
Vi har tagit del av utskicket som Hockeyettans styrelse gjort. Där skriver de bland annat att: "Vid prövandet av Bodens ansökan borde enligt Hockeyettan Eva Werkelin anmält sig som jävig då hon i egenskap av ordförande i Visby-Roma Hockey varit högst personligt involverad och ansvarig under den period som... På samma sätt som Boden HF bröt mot det avtal mellan medlemsföreningarna och Hockeyettan."
Även Mats Larsson, som sitter på ett SHL-mandat, får sig en känga : "Mats reservation mot besluten går helt emot både att tillvarata majoriteten av medlemmarna i Svenska ishockeyförbundets intressen och rakt emot vad SHL som ligaorganisation sagt sig värna om", skriver Hockeyettans styrelse.
Avslutningsvis får Göran Tidström, som bland annat sitter på ett så kallat regionsmandat, anklagelser riktade mot sig: "Hockeyettan konstaterar att genom att reservera sig mot beslutet att avslå Bodens ansökan så går Göran helt emot de medlemsföreningar han är satt att representera. Skulle Görans ställningstagande fått majoritet i förbundsstyrelsen så skulle det drabbat Hockeyettanföreningarna i Region Öst på ett ytterst allvarligt sätt."
Och vidare: "Göran går emot den absoluta majoritetens intresse till möjligen kortsiktig gagn för en enskild ishockeyklubb."
– Att en intresseorganisation som Hockeyettan skickar ut en uppmaning till hela Hockeysverige att "det här är helt galet och man ska inte rösta", är osmakligt. Det är inte så vi ska jobba inom idrottsrörelsen. Vi måste kunna före en dialog på annat sätt, säger Zetterström.
– Det är de röstberättigade som ska hantera den här frågan. Hockeyettan (styrelsen) har ju inga röster, det är det föreningarna som har det, därför blir det här jättekonstigt.
Har du varit med om något liknande?
– Nej, det här skulle jag säga är väldigt, väldigt ovanligt.
Han tillägger:
– Att ha en annan åsikt i ett enskilt ärende, det måste man få ha. Ledamöterna i Svenska ishockeyförbundet måste få säga sin mening samt tycka och tänka utifrån hur man är invald. Annars blir det bara "ja-sägare" som röstar och det fungerar inte. Här ska det vara högt i tak.
Förbundet har än så länge inte vidtagit några åtgärder.
– Vi ser till helheten och tittar inte bara på ett enskilt fall. Vi går självklart in och studerar vad det är som gör att de har den grunden för det uttalande som de gör. Sen får vi se om det var relevant, det är så vi hanterar det.
– Vi lyssnade några minuter men valde att stänga av ganska snabbt, det kändes inte särskilt meningsfullt, säger Fritz Sprong, ordförande i Tegs SK.
Hockeyettans ordfförande Ronnie Glysing har fått läsa igenom artikeln innan publicering och har lämnat följande svar via e-post:
"43 medlemsföreningar i ligaorganisationen Hockeyettan, tillika medlemmar i Svenska Ishockeyförbundet, har gemensamt i demokratisk anda beslutat att delge SIFs valberedning sin uppfattning inför val av ny styrelse i Svenska Ishockeyförbundet, som ska väljas på SIFs förbundsmöte i juni. I övrigt inga kommentarer", skriver Ronnie Glysing.