Fällmans besvikelse efter OS: ”Tio år som är bortkastade”

Damkronorna tog sig på nytt vidare från OS-gruppspelet men var chanslöst i slutspelet. Luleåbacken Johanna Fällman var med båda gånger och är kritisk efter tiden i landslaget.

Sveriges Johanna Fällman inför matchen mellan Sverige–Japan.

Sveriges Johanna Fällman inför matchen mellan Sverige–Japan.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2022-02-23 19:09

De glada dagarna under 00-talet med dubbla OS-medaljer för Damkronorna känns långt borta när laget kan summera två raka kvartsfinaluttåg i världens största mästerskap. 

För fyra år sedan blev det två segrar på fyra matcher och storförlust med 2–7 mot Finland i kvarten. Nu tog laget två segrar på fem matcher men åkte på en ännu större förlust i kvarten mot Kanada som vann med 11–0.

– Ja, vad ska man säga…besviken även om det var ett rimligt resultat och jag vet inte vad man kan vänta sig när vi spelar där vi gör och har så många debutanter. Samtidigt kastar vi lite bort de två första matcherna. Så jag tycker vi var helt oförberedda, säger Johanna Fällman.

Ni är väl några med rutin?

– Ja, men det var många som inte varit med på den nivån och det är en otrolig skillnad mot att spela i SDHL. Det går inte ens att jämföra och ett snäpp till på liten rink. Så det är en besvikelse men egentligen är det väl längre än så. Så det är en besvikelse över tio år som är bortkastade.

undefined
Emma Nordin och Johanna Fällman.

Förutom brist på rutin tyckte Fällman att det var en bra känsla inom gruppen som inte kan klandras för Damkronornas resultat.

– Det är ganska mycket som inte är nog bra men det är skönt att det inte är mitt jobb att utvärdera det (skratt). Det tar tid och jag har inget konkret där.

Kan du jämföra detta OS med det för fyra år sedan?

– Det var en helt annan grej och då var det totalt jävla mörker, som en ångest kring hela grejen. Det var en fantastisk upplevelse men hockeymässigt ett bottennapp. Nu tycker jag vi i alla fall försökte, även om resultaten blev rätt lika. Ingångsvärdena var ganska olika och nu fanns det ändå en vilja till någonting. För fyra år sedan var det bara…jag vet inte vad jag ska säga.

undefined
Johanna Fällman.

Under matchen mot Kanada blev nivåskillnaden väl påtaglig – särskilt med tanke på att länderna möttes i OS-finalen 2006 när Sverige föll med 1–4. Fällman har efteråt liknat det med att vara i en torktumlare med getingar.

– Har man aldrig mött Kanada och särskilt inte på liten rink när det gäller något. Det går inte att förklara vad man förväntar sig om man inte varit med mot det motståndet. Det är ett fullt rimligt resultat.

Härnäst väntar B-VM för Damkronorna dit Fällman är aktuell. 

– Jag känner mig inte skitsugen att tänka på det här och det känns långt fram. VM är om två månader men det känns mentalt avlägset. Så det är skönt att ha ett litet brejk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!